Mi mislimo na vaše zdravlje
Pošaljite nam email

Najnovije Vijesti

Željezo

BIOKEMIJSKE ANALIZE

ŽELJEZO

Željezo – kako je povezano sa anemijom? Biokemija/analize/krvne pretrage

Željezo sudjeluje u brojnim vitalnim procesima u tijelu: od staničnih mehanizama disanja do prijenosa i isporuke kisika tjelesnim stanicama.

Ono je sastojak hemoglobina i mioglobina, kromoproteina koji prenose kisik, kao i različitih enzima, kao što su citokrom oksidaza i peroksidaza. Ono je također pohranjeno u feritinu, a prenosi ga transferin.

Normalna koncentracija željeza u serumu veoma je važna za naš organizam, jer brojni patološki procesi sudjeluju u snižavanju željeza, pa tako snižene koncentracije možemo pronaći kod:
anemije uzrokovane nedostatkom željeza;
pri akutnim ili kroničnim upalnim poremećajima kao što su akutne infekcije, infarkt miokarda;
akutno ili nedavno krvarenje;
maligna stanja,  kasna trudnoća;
menstruacija i nefroza.

Povišene koncentracije željeza u serumu pojavljuju se pri poremećajima viška željeza, kao što je hemokromatoza, te pri akutnom trovanju željezom nakon oralne ili parenteralne primjene. Razine željeza mogu biti povećane i pri akutnom hepatitisu, trovanju olovom, akutnoj leukemiji, talasemiji ili uzimanju oralne kontracepcije.

Manjak željeza i anemija

Sideropenična anemija nastaje zbog nedovoljne količine željeza u organizmu i najčešći je oblik anemije, čak 50% svih anemija otpada na ovu anemiju.U djece i trudnica najčešći uzrok manjka željeza jesu povećane potrebe za željezom.Rizične skupine za ovu anemiju su adolescenti, žene u reproduktivnoj dobi, trudnice, sportaši i vegetarijanci.

Najraniji stadij ove anemije obilježen je smanjenom rezervom željeza u organizmu, ovaj stadij često je klinički neprepoznatljiv.

U drugom stadiju smanjuju se pohrana i tranport željeza u organizmu.

U posljednjem stadiju ove anemije prisutne su promjene većine hematoloških i biokemijskih pokazatelja statusa željeza.Smanjeni su pohrana i trasnport kao i ugradnja željeza u hemoglobin,U krvnoj slici nalazi se normalan ili snižen broj eritrocita, znatno smanjena koncentracija hemoglobina , snižene vrijednosti eritrocitnih konstanti (MCV, MCH, MCHC), povišena vrijednost indeksa raspodjele eritrocita po volumenu (RDW), koncentracija željeza u serumu je snižena kao i koncentracija feritina.

Uzroci manjka željeza su brojni :Kronična krvarenja,Otežana apsorpcija u probavnom traktu (nakon operacije želuca, kod proljeva),Povećana potreba za željezom (u vrijeme rasta, laktacije, trudnoće),Nedostatak željeza u hrani.

Normalne vrijednosti u serumu:
Žene: 9,00-30,4 µmol/L
Muškarci: 11,6-31,3 µmol/L
Djeca: 7,2-21,5 µmol/L

Glavni izvor željeza u hrani su mahunarke (grah, soja, grašak), žito, lisnato povrće, meso i jaja. Organizam ne stvara željezo, stoga se ono u organizam unosi hranom. Ako ga u hrani nema dovoljno, u čovjeka se razvija manjak željeza tj. stanje poznato kao anemija. Česti simptomi koji prate ovo stanje su vrtoglavica, umor, glavobolja.

Ukoliko ih prmjetite, Fe u serumu možete izmjeriti u jutarnjem terminu sa posebnom napomenom da morate biti natašte i 15 dana prije vađenja krvi morate imati pauzu od upotrebe terapije za željezo, 2 do 3 dana prije vađenja krvi ne koristiti vitamin C.

Nalaz se izdaje isti dan i nije potrebna prethodna najava za dolazak u laboratorij.