Mi mislimo na vaše zdravlje
Pošaljite nam email

Najnovije Vijesti

Urin

BIOKEMIJSKE ANALIZE

URIN

URIN – što nam govori o radu bubrega? – pretrage urina /urin sediment

Bubrezi imaju značajnu ulogu u našem organizmu, oni fitriraju krv i izlučuju štetne tvari iz tijela, reguliraju osmotski tlak,koncentraciju iona u krvi, i volumen i kiselost tjelesnih tekućina. Primarna bubrežna funkcija može se posmatrati kao:

– ekskretorna-eliminacija štetnih i nepoželjnih produkata metabolizma te izbacivanje suviška  anorganskih tvari unesenih u organizam putem hrane;

-regulatorna-održavanje stalnog optimalnog sastava krvi i tjelesnih tekućina;

-endokrina-stvaranje hormona, u prvom redu renin i prostaglandini, koji djeluju na sustav krvnih žilai važni su regulatori krvnog tlak, zatim eritropoietin koji u koštanoj srži utječe na priliferaciju i sazrijevanje eritrocita, te aktivni vitamin D.

Sekundarno, bubreg je mjesto razgradnje hormona (inzulina, glukagona, aldosterona). Kod osoba koje unose manje tekućine , organizam se ponaša kao da „štedi“ tu tekućinu pa je i mokrenje slabije, dok kod osoba koje imaju povećan unos tekućine filtracija krvi putem bubrega je veća pa je samim tim i izlučivanje mokraće češće.

Laboratorijske pretrage koje se izvode kod sumnje na bubrežnu bolest uključuju pretrage urina, određivanje koncentracije ureje i kreatinina, te određivanje glomerularne filtracije.

Urin (mokraća) je tekućina kojom se izlučuju odpadni produkti metabolizma i strane i štetne tvari.

Opći pregled urina sa sedimentom je jedna od osnovnih laboratorijskih analiza. Sastoji se od tri djela:

  • Fizičko -kemijskih karakteristika mokraće: izgled, boja, miris, reakcija i specifična težina.
  • Kemijska analiza (analize na proteine, krv, šećer, ketonska tijela, urobilinogen, bilirubin i nitrite).
  • Pregled mokraćnog sedimenta (bakterije, leukociti, eritrociti,sluz,epitelne stanice, kristali,urati)

Rezultati ovog testiranja daju osnovne informacije o stanju metabolizma i o stanju genitalno-urinarnog sustava. Laboratorijski pregled mokraće je vrlo važan u isključivanju i otkrivanju poremećaja rada bubrega i mokraćnog trakta.

Normalno se u sedimentu urina nalazi do 5 leukocita, do 1 eritocita, nešto bakterija, te mali broj epitelnih stanica. Kada su navedeni parametri prisutni u količinama večim od navedenih, radi se o lošem sedimentu urina koji može biti posljedica urinarne infekcije ili upale, što je svakako smjernica za određivanje urinokulture, naročito kada govorimo o velikoj količini bakterija pronađenih u sedimentu prvog jutarnjeg urina.

Prvi jutarnji urin se u laboratorij dostavlja u sterilnoj bočici, u jutarnjem terminu i nalaz se izdaje isti dan.