Mi mislimo na vaše zdravlje
Pošaljite nam email

Najnovije Vijesti

TSH

IMUNOKEMIJSKE ANALIZE

TSH

TSH-značaj i uloga u organizmu
/imunokemija/analize/pretrage krvi

Uvod

Endokrine žlijezde su žlijezde s unutarnjim lučenjem i one  One stvaraju hormone koji putem krvnog ili limfnog sustava mogu djelovati daleko od mjesta gdje su proizvedeni.Jedan od takvih hormona je TSH koji se veže isključivo na receptore prisutne na stanicama štitne žlijezde  i djeluje na njezin rad.

TSH svojim regulacijskim mehnaizmom utječe na  štitnu žlijezdu tako što je stimulira na proizvodnju i izlučivanje hormona.

Značaj i uloga

TSH- tireostimulirajući hormon, test je koji se radi iz krvi i služi za mjerenje razine pomenutog hormona.

Previsoke ili preniske razine TSH mogu biti znak poremećaja rada štitne žlijezde.

Štitna žlijezda inače se nalazi na prednjem dijelu vrata i ima oblik leptira.To je žlijezda male veličine koja stvara hormone koji kontrolišu način na koji naše tijelo koristi energiju, pa problemi koji nataju nepravilnim radom štitnjače dovode do poremećaja metabolizma.

TSH je centralni regulacijski mehanizam hormona štitnjače. Njegovo određivanje se koristi kao početni dijagnostički test u procjeni funkcije štitinjače i on služi kao  vrlo osjetljivi i specifični parametar za utvrđivanje funkcije štitnjače te je naročito pogodan za ranu dijagnostiku ili isključivanje poremećaja u centralnom regulacijskom krugu između hipotalamusa, hipofize i štitnjače.Radi se o mehanizmu tzv. povratne sprege što zapravo znači da   visoke razine TSH predstavljaju reakciju na nedovoljne razine hormona štitnjače, i obratno.

Povišene vrijednosti javljaju se u nekoliko slučajeva ; hipotireoidizam, subakutni tireoiditis, guša, amiloidoza, Hashimotova bolest, depresija, alkoholna ciroza itd., dok se snižene vrijednosti javljaju kod ; infekcija, toksične guše, Gravesove bolesti, akromegalije, itd.

Mjereni interval se kreće od 0,40-3,60 µIU/mL .

Za dolazak u laboratorij nije potrebna nikakva najava, krv se vadi standardnim postupkom u jutarnjem terminu dok je pacijent natašte.

Nalaz se izdaje isti dan.