Mi mislimo na vaše zdravlje
Pošaljite nam email

Najnovije Vijesti

Testosteron

IMUNOKEMIJSKE ANALIZE

Testosteron

Testosteron – imunokemija /spolni hormoni /hormoni

Testosteron  je androgeni hormon koji nastaje gotovo isključivo u Leyidigovim stanicama testisa kod muškaraca, dok se kod žena stvara u malim količinama i stvaraju ga jajnici. Kod oba spola jedan dio testosterona stvara se u kori nadbubrežnih žlijezda.

Muško tijelo proizvede dvadeset do trideset puta više testosterona od ženskog i općenito Testosteron ima veći značaj za muški spol, stoga se  često naziva glavnim muškim spolnim hormonom.

Njegovo stvaranje kontrolira razina LH. Testosteron razvija sekundarne spolne oznake muškarca, a služi i održavanju funkcije prostate i sjemenovoda. Većina testosterona se u krvotoku nalazi vezana na protein SHBG.

Kod žena male količine stvaraju jajnici. Kod žena služi u dijagnostici razloga neplodnosti, sindroma policističnih jajnika, Klinefelterova sindroma te kod sumnje na tumore jajnika te nedovoljnu funkciju jajnika.

Kod muškaraca se testosteron određuje kod sumnje na smanjenu proizvodnju testosterona, npr hipogonadizam, terapija estrogenima, kromosomske aberacije te u cirozi jetre.

Uloga– testosteron je spolni hormon i utječe na spolne karakteristike, no to nije njegova jedina uloga. Ima i mnoge druge uloge  važne za održavanje općeg zdravstvenog stanja, a neke od njih su:

• Glas – utjecaj na promjenu glasa i dubok glas u muškaraca
• Dlakavost (brada, prsa, trbuh, općenito pojačana dlakavost kod muškaraca)
• Formiranje i održavanje snažnih mišića
• Raspoloženje
• Seksulalni nagon i brojne druge spolne funkcije
• Tjelesna građa muškaraca – veća mišićavost i manji udio masnog tkiva nego kod žena

Testosteron je spolni hormon čije se lučenje odvija pod kontrolom luteinizirajućeg hormona (LH).U krvi se nalazi oko 2% slobodnog testosterona, a preostali dio vezan je na bjelančevine albumin i globulin (SHBG).

Na razine hormona utječu brojni čimbenici , naročito stres koji može uzrokovati pad testosterona ukoliko se radi o dugotrajnoj izloženosti stresu, također, balans/disbalans ostalih hormona , prehrana, fizička aktivnost samo su neki od faktora koji utječu na sintezu spolnih hormona.

Referentni raspon:
Žene od 0.31 do 1.94 nmol/L
Muškarci od 9.08 do 30.16 nmol/L

Povišene vrijednosti

Povišene razine  u krvi kod žena upućuju na hirsuitizam i virilizaciju te je povišen kod bolesti policističnih jajnika. Povećano izlučivanje testosterona pojavljuje se kod muškaraca kod tumora testisa, te kod hiperplazije i karcinoma nadbubrežne žlijezde muškaraca i žena.

Snižene vrijednosti

Testosteron je u serumu muškaraca snižen u primarnom i sekundarnom hipogonadizmu različite geneze (Klinefelterov sindrom i druge kromosomske promjene, hipopituitarizam, enzimski defekti sinteze androgena). Niska koncentracija testosterona uz nisku koncentarciju gonadotropina, u impotenciji je  prvi znak poremećaja u osi hipotalamus-hipofiza i poremećene kontrole lučenja androgena.

Priprema pacijenata

Zbog dnevnih oscilacija, krv se uzima u jutarnjim satima (do 10), a nalaz se izdaje isti dan.

Za dolazak u laboratorij nije potrebna prethodna najava niti zakazivanje termina.