Mi mislimo na vaše zdravlje
Pošaljite nam email

Najnovije Vijesti

Test na okultno krvarenje

ANALIZE STOLICE/FECES

TEST NA OKULTNO KRVARENJE U STOLICI

Test na okultno krvarenje u stolici-laboratorijska dijagnostika/feces/krvarenje u stolici

Test na okultno krvarenje u stolici, poznat i kao test na krv u stolici, je dijagnostički test koji se koristi za otkrivanje tragova krvi koji nisu vidljivi golim okom.

Ovaj test je važan za rano otkrivanje gastrointestinalnih problema, kao što su krvarenje iz želuca, crijeva, ili debelog crijeva, što može biti simptom ozbiljnijih stanja kao što su polipi, divertikuloza, upalna bolest crijeva (npr. Crohnova bolest, ulcerozni kolitis) ili čak kolorektalni karcinom.

Postoje različite metode za testiranje okultnog krvarenja u stolici:

Hemokult test: Najčešće korišten test je hemokult test, koji se temelji na otkrivanju tragova krvi pomoću hemijskih reakcija. Uzorak stolice se nanosi na specijalni testni papir ili karticu, koji sadrži tvar koja mijenja boju kada dođe u kontakt s tragovima krvi.

Imunokemijski test (FIT): Ovo je modernija verzija testa na okultno krvarenje, koja koristi specifična antitijela koja prepoznaju hemoglobin (protein u krvi) iz ljudskog stolice. FIT test je osjetljiviji i specifičniji od klasičnog hemokult testa.

Važno je napomenuti da test na okultno krvarenje u stolici može otkriti samo prisutnost tragova krvi, ali ne može odrediti izvor ili uzrok krvarenja. Ako test pokaže pozitivan rezultat, tj. prisustvo tragova krvi, daljnja dijagnostika, kao što su kolonoskopija ili druge slikovne pretrage, mogu biti potrebne kako bi se utvrdio uzrok krvarenja i postavila dijagnoza.

Preporučeno je da osobe starije od 50 godina rutinski obavljaju test na okultno krvarenje u stolici kao dio programa za rano otkrivanje kolorektalnog karcinoma. Uz to, osobe s povećanim rizikom ili simptomima gastrointestinalnih problema također mogu biti upućene na ovaj test. Važno je da se testiranje provodi prema uputama zdravstvenog stručnjaka i da se pozitivni rezultati dalje evaluiraju kako bi se postavila adekvatna dijagnoza i započelo liječenje ako je potrebno.

Priprema pacijenata

Za ovaj test preporučuje se da se uzorak dostavi 3 jutra za redom kako bi se izbjegla mogučnost lažno pozitivnog rezultata.

Prije nego se krene u proceduru testiranja, važno je da pacijenti  provedu dijetu od crvenog mesa, crveno obojenog povrća i voća, te crveno obojenih sokova.