Mi mislimo na vaše zdravlje
Pošaljite nam email

Najnovije Vijesti

T4 i fT4

IMUNOKEMIJSKE ANALIZE

T4 i fT4

T4 i fT4- značaj mjerenja /imunokemija/imunokemijske analize/hormoni štitnjače/rad štitne žlijezde

T4 (tiroksin) i FT4 (slobodni tiroksin) su dva različita testa koja se koriste za mjerenje razine hormona štitnjače u krvi.

T4 je glavni hormon koji proizvodi štitnjača. On se vezuje za proteine u krvi, stoga se ukupni tiroksin. T4 test mjeri ukupnu količinu tiroksina u krvi, uključujući tiroksin koji se veže na proteine.

FT4 (slobodni tiroksin) je tiroksin koji nije vezan za proteine u krvi, već je “slobodan” i u tom smislu ima biološki značaj. FT4 test mjeri samo količinu slobodnog tiroksina u krvi.

Ako se uzme u obzir da se samo slobodni tiroksin može koristiti u tijelu, FT4 test se smatra preciznijim pokazateljem razine hormona štitnjače koji su dostupni za korištenje u tijelu kroz brojne metaboličke procese.

Budući da se je samo slobodni oblik T4 hormona , tj. FT4 , biološki aktivan, ovaj oblik hormona koristi se za procjenu funckije i za praćenje odgovora na terapiju kod pacijenta koji uzimaju lijekove za poboljšanje rada štitnjače.

Povišene vrijednosti hormona T4  i FT4( mogu ukazivati na hiperaktivnu štitnjaču ili hipertireozu. U hipertireozi, štitnjača proizvodi previše hormona T4, što može uzrokovati različite simptome kao što su ubrzan rad srca, gubitak težine, nervoza, umor, povećano znojenje i drhtanje ruku.

Snižene vrijednosti dovode do hipotireoze, debljanja, depresije, suhe koža, suhe kosa, umora i sl.

Kod praćanja razine u krvi važno je da pacijent bude natašte i na jutro vađenja krvi ne uzima lijekove, hranu i piće, kako bi  koncentracija hormona bila ispravno i precizno izmjerena.

Mjerni interval za T4: 4,9-11,0 µg/dL

Mjerni interval za FT4: 7,87-20,3 pmol/L

Krv za ove testove uzima se standardnim postupkom i nalaz se izdaje isti dan.