Mi mislimo na vaše zdravlje
Pošaljite nam email

Najnovije Vijesti

T3 i fT3

IMUNOKEMIJSKE ANALIZE

T3 i fT3

T3 i fT3- u čemu je razlika? /imunokemija/imunokemijske analize/hormoni štitnjače/rad štitne žlijezde

T3 hormon (trijodotironin) je hormon koji proizvodi štitnjača, točnije taj se hormon stvara tj. sintetizira se iz tiroksina (T4 hormona)  na način da se jedan atom joda ukloni iz T4 molekule.

Ovaj hormon je važan za regulaciju metabolizma, procese rasta i razvoja tijela, regulaciju tjelesne temperature kao i za održavanje srčanog ritma i poticanje prozvodnje proteina.

Međutim, najveći dio trijodtrionina (T3) u krvi je vezan za transportni protein TBG (thyroxin binding globulin), čak više od 99% i stoga je slobodna frakcija ovoga hormona (free T3/fT3)  biološki aktivna.

Ipak, treba naglasiti da izbor testa za praćenje rada štitne žlijezde ovisi isključivo o liječniku, te se tako kod nekih pacijenata prati koncentracija T3, dok se kod nekih  prati koncentracija fT3.

Kod praćanja razine u krvi važno je da pacijent bude natašte i na jutro vađenja krvi ne uzima lijekove, hranu i piće, kako bi  koncentracija hormona bila ispravno i precizno izmjerena.

Mjernji interval za T3: 0,79-1,58 ng/mL

Mjerni interval za fT3:  3,34-5,14 pmol/L

Snižene razine ovih hormona uzrokuju stanja kao što su hipotireoza, debljanje, depresija, suha koža, suha kosa, umor i sl.

Povišene razine ovih hormona dovode do stanja kao što su hipertireoza, toksična nodularna guša, ubrzan srčani ritam, gubitak tjelesne težine, povišen krvni tlak i sl.

Krv za ove testove uzima se standardnim postupkom i nalaz se izdaje isti dan.