Mi mislimo na vaše zdravlje
Pošaljite nam email

Najnovije Vijesti

Stolica na parazite

ANALIZE STOLICE/FECES

STOLICA NA PARAZITE

Testiranje stolice na parazite može se provesti na nekoliko načina, a odabir metode ovisi o vrsti parazita koji se želi identificirati. Evo nekoliko uobičajenih metoda testiranja:

Mikroskopija stolice: Ova metoda uključuje pregled svježe stolice pod mikroskopom radi otkrivanja prisutnosti parazitskih cista, jaja ili odraslih oblika parazita. Uzorak stolice se priprema, obično se koristi specijalno rješenje za koncentraciju parazita, a zatim se analizira pod mikroskopom. Ova metoda može otkriti parazite kao što su Giardia lamblia, Entamoeba histolytica, Cryptosporidium, helminthi (crvi) poput Ascarisa, Trichurisa, Enterobiusa i drugih.

Koprokultura: Kao što je ranije spomenuto, koprokultura se koristi i za identifikaciju parazita. Ova metoda uključuje sjetvu uzorka stolice na posebne hranjive podloge koje promoviraju rast parazita. Nakon inkubacije, kolonije parazita se mogu identificirati i analizirati.

Serološki testovi: Serološki testovi koriste krvni uzorak kako bi se otkrila prisutnost antitijela koja se proizvode kao odgovor na parazitsku infekciju. Ovi testovi mogu biti korisni za identifikaciju određenih parazita, poput Toxoplasme gondii ili Strongyloides stercoralis.

Važno je konzultirati se s medicinskim stručnjakom ili laboratorijem kako biste dobili točne smjernice o tome koji test je najprikladniji za vašu situaciju. Liječnik će procijeniti vaše simptome, povijest bolesti i druge relevantne čimbenike kako bi preporučio odgovarajuću metodu testiranja na parazite.