Mi mislimo na vaše zdravlje
Pošaljite nam email

Najnovije Vijesti

Štitnjača za vrijeme proljeća

Zima je iza nas, a proljeće je vrijeme buđenja i obnove u prirodi no prijelaz iz zime u proljeće može biti stresan za naše tijelo, osobito ako imamo neuravnoteženu razinu hormona.

Štitnjača, mala žlijezda smještena u vratu koja oblikom podsjeća na leptira, igra ključnu ulogu u proizvodnji energije u tijelu te regulira rad krvnog i dišnog sustava.

Zanimljivo je da među pacijentima s problemima štitnjače prevladavaju žene u omjeru 80:20 u odnosu na muškarce. To se događa jer hormoni koje proizvodi štitnjača sudjeluju u menstrualnom ciklusu, trudnoći i menopauzi.

Ako imate hipotireozu, odnosno prekomjeran rad štitnjače, mogu biti izraženiji simptomi koji su inače povezani s ovim stanjem, kao što su umor, nedostatak energije, oslabljen imunološki sustav, pospanost, potištenost te poteškoće u održavanju pažnje i koncentracije.

U proljeće se mogu dodatno pojačati uobičajeni simptomi poput nemira, pojačanog znojenja, gubitka kose, glavobolje, lupanja srca i sindroma iritabilnog crijeva.

Srećom, postoji mnogo načina na koje možete pomoći svojoj štitnjači da radi bolje i to unošenjem nutrijenata poput cinka, željeza, vitamina E i D, kalcija, omega-3 masnih kiselina i probiotika.

Dakle, ne zaboravite na važnost zdravlja Vaše štitnjače tijekom proljeća i pobrinite se da joj pružite sve što joj je potrebno kako bi radila učinkovito!