Mi mislimo na vaše zdravlje
Pošaljite nam email

Najnovije Vijesti

PSA – prostata specifični antigen

IMUNOKEMIJSKE ANALIZE

PSA – prostata specifični antigen

PSA (prostata specifični antigen) je po svojoj građi glikoprotein a fiziološka uloga mu je održavanje sjemene tekućine u tekućem stanju.

Takva uloga  omogućava pokretljivost spermatozoida. Ovaj  je tumorski biljeg specifičan za postatu,kako mu i sam naziv kaže-prostata specifični antigen.

To zapravo znači da ga ne nalazimo niti u jednom drugom tkivu osim prostatičnom.

Značaj određivanja koncentracije

PSA nije specifičan isključivo za  tumor pa ga tako nalazimo u povišenim koncentracijama i kod benignih oboljenja prostate. PSA u cirkulaciji postoji u različitim molekularnim oblicima. Glavni imunoreaktivni oblik PSA u serumu udružen je s α1-antikimotripsinom te iznosi 60-90% ukupnog PSA u cirkulaciji.

Slobodnog PSA (Free PSA) u serumu ima 10-30%, on predstavlja enzimski neaktivan oblik i važan je parameter u diferencijalnoj dijagnozi bolesti prostate.

Izračunom omjera Free PSA /PSA omogućuje se bolje razdvajanje bolesnika s karcinomom prostate od bolesnika sa benignom hiperplazijom prostate. Oboljeli od karcinoma prostate imaju manje koncentracije slobodnog PSA u cirkulaciji pa su time i njihovi omjeri manji, dok kod zdravih osoba i u benignih oboljenja prostate to nije slučaj.

PSA je jedini tumorski biljeg koji se preporučuje raditi kao screening test kod muškaraca iznad 50 godina jer je njegova razina u krvi ovisna o veličini prostate i o postojanju malignog tumora.

Studeni je mjesec u kome se već tradicionalno želi podići svijest i upozoriti na važnost borbe protiv tumora prostate. Ovaj tip raka javlja se najčešće kod muškaraca starijih od 50 godina, te se rizik obolijevanja povećava sa starenjem.

Postoji niz simptoma na koje je važno obratiti pozornost:

*učestalo, otežano ili bolno mokrenje;
*slab ili isprekidan mlaz mokraće;
*osjećaj nepotpunog pražnjenja mjehura;
*krv u mokraći i spermi;
*bolovi u predjelima zdjelice i kralježnice.

Ukoliko posjedujete neke od navedenih simptoma, pravo je vrijeme za kontrolu i provjeru razine PSA, što u našem laboratoriju možete napraviti u jutarnjem terminu, predviđenom za uzorkovanje krvi- od 7 do 10 i 30h.

Za ovaj test nije potrebna najava za dolazak u laboratorij.

Nalaz se izdaje isti dan.

Referentni interval:
Ukupni PSA 0-4 ng/mL
Slobodni PSA 0-0,93 ng/mL.