Mi mislimo na vaše zdravlje
Pošaljite nam email

Najnovije Vijesti

Proteini u serumu

BIOKEMIJSKE ANALIZE

PROTEINI U SERUMU

PROTEINI U SERUMU biokemija/pretrage krvi/analize/sve analize

Ukupni proteini u serumu zbroj su svih cirkulirajućih proteina te jedan od  glavnih sastojaka krvi.Uloga proteina u krvi je mnogobrojna:  zaštitna uloga od infekcije, održavanje koloidno – osmotskog tlaka, djeluju kao puferi i kao takvi imaju ulogu u održavanju acido – bazne ravnoteže, imaju transportnu funkciju, pojedini proteini imaju specifične funkcije.

Značaj mjerenja ukupnih proteina ogleda se u dijagnozi i liječenju raznih bolesti.

Neke od takvih su  bolesti jetre, bubrega ili koštane srži. Značaj njihovog mjerenja u serumu ogleda se i u te drugih metaboličkih poremećaja i poremećaja prehrane. Odstupanje  ukupnih proteina u serumu od referentnog intervala upućuje na disprotenemiju ili poremećaj u ravnoteži vode.

Povećane vrijednosti

Povećana koncentracija ukupnih proteina javlja se prilikom dehidracije, paraproteinemije i mijeloma, a katkad i u kroničnim bolestima kao što su  ciroza jetre, sarkom, kronične upale te  autoimune bolesti.

Snižene vijednosti

Smanjena koncentracija proteina javlja se pri prekomjernoj hidrataciji, gubitku proteina iz organizma, smanjenoj sintezi proteina ili pojačanoj razgradnji proteina, npr. u hipertireozi ili dijabetesu melitusu. U teškom nefritisu, naročito nefrozi, proteini se gube putem urina, putem crijeva prilikom učestalih proljeva.

Proteini su smanjeni pri nedostatku proteina u hrani ,malapsorpciji, tuberkulozi i malignim bolestima.

Referentene vrijednosti:
Djeca: 46-80 g/L
Odrasli : 63-82 g/L

Prirodni izvori proteina su : kikiriki, govedina, svinjetina, piletina, bademi, leća, tuna, sjemenke bundeve, tofu, zob, kvinoja, spirulina, jaja, svježi sir.

Za mjerenje proteina u serumu potrebno je doći u laboratorij natašte i u jutarnjem terminu.

Nalaz za ovu pretragu izdaje se isti dan.