Mi mislimo na vaše zdravlje
Pošaljite nam email

Najnovije Vijesti

Progesteron

IMUNOKEMIJSKE ANALIZE

Progesteron

Progesteron -imunokemija/spolni hormoni/reproduktivni ciklus/menstrualni ciklus

Progesteron je hormon iz skupine steroidnih hormona, koji zajedno s estrogenima sudjeluje u regulaciji menstrualnog ciklusa.Ovaj hormon ima značaj za žene. Najviše se stvara u žutom tijelu, s čijom  veličinom korelira razina u krvi -što zapravo znači da rast veličine žutog tijela prati istovremeno porast koncentracije progesterona .Jedna od njegovih glavnih uloga je priprema maternice za trudnoću,a za vrijeme trudnoće spriječava kontrakcije miometrija.

U početku menstrualnog ciklusa razina progesterona je neznatna, jedan dan pred ovulaciju dolazi do njegovog porasta se može po njegovom lučenju u tom periodu pratiti pa je prisustvo ovulacije. Koristan je za ispitivinje neplodnosti i jedna je od važnijih analiza kod žena koje imaju problem sa začećem.

Uloga

Uloga  progesterona najvažnija je u reproduktivnom sustavu žena, jer on potiče rast i zadebljanje endometrija-unutarnjeg sloja maternice  kako bi se taj sloj pripremio za prihvaćanje oplođene jajne stanice.

Ako ne dođe do oplodnje , razina progesterona pada i to dovodi do odljuštenja endometrija i početka menstrualnog krvarenja.

Osim toga, progesteron pomaže u održavanju trudnoće i spriječavanju kontrakcija maternice.

Ovaj hormon utječe na razvoj i pripremu dojki za dojenje.

Može da utječe i na opće raspoloženje , metabolizam , regulaciju apetita i skladištenje masti.

Referentne vrijednosti:

Muškarci od 0 do 2.79 nmol/L
Žene
* folikularna faza: 0-3.91; lutealna faza: 4.9-46.75; postmenopauza: 0.32-2.86 nmol/L

*Trudnice:
prvi trimestar od 10.90 do 192.50 nmol/L
drugi trimestar od 38.40 do 332.60 nmol/L
treći trimestar od 211.50 do 1169.10 nmol/L

Povišene vrijednosti

Povišena koncentracija progesterona u krvi javlja se kod urođene hiperplazije nadbubrežne žlijezde, kao i kod tumora jajnika.

Snižene vrijednosti

Koncentracija progesterona u serumu snižena je kod insuficijencije žutog tijela, membranozne dismenoreje, ljuštenja endometrija ili premenstrualne tenzije.

Priprema pacijenata

Za žene koje imaju redovit menstrualni ciklus važno je mjerenje progesterona na 21. dan ciklusa, osim ako liječnik traži mjerenje u nekom drugom periodu.

Uzimanje krvi za ovu analizu obavlja se u jutarnjem terminu i nalaz se izdaje isti dan.

Za dolazak u laboratorij nije potrebna prethodna  najava niti zakazivanje termina.