Mi mislimo na vaše zdravlje
Pošaljite nam email

Najnovije Vijesti

OGTT

BIOKEMIJSKE ANALIZE

OGTT

OGTT – tko i kada radi ovaj test? Biokemija/ analize krvi/šećer u krvi/glukoza

OGTT je test koji pokazuje sposobnost preuzimanja glukoze u organizmu te služi za otkrivanje poremećaja metabolizma šećera. Test traje 2 sata, pa se pripremite da ćete provesti tih 2 sata u našem laboratoriju, Mjeri se razina glukoze u krvi i mokraći u određenim vremenskim razmacima.

OGTT ima značaj u postavljanju dijagnoze gestacijske šečerne bolesti.
Test se izvodi ujutro nakon što je osoba, prethodno upoznata sa načinom i svrhom izvođenja tog testa.

  • Test se izvodi ujutro nakon što je bolesnik prethodnu noć bio natašte (8-12 sati), a tri dana prije toga na uobičajenoj prehrani (>150 g ugljikohidrata na dan) i bez ograničavanja tjelesne aktivnosti.
  • Za vrijeme testa bolesnik se ne treba izlagati pojačanoj tjelesnoj aktivnosti, ne smije jesti, piti kavu i druga pića, ni pušiti.

Test podrazumjeva dolazak pacijenta na vađenje krvi za mjerenje glukoze natašte.
Nakon očitanja prvog izmjerenog testa, pacijent dolazi u laboratorij kako bi popio otopinu pripremljenu sa 75g glukoze i 200 mL vode.Otopina se ispija u kontinuiranim gutljajima kroz nekoliko minuta.Sat vremena poslije slijedi drugo vađenje krvi, koje za cilj ima praćenje porasta glukoze u krvi, te sat vremena iza toga vađenja slijedi treće, posljednje mjerenje glukoze koje za cilj ima provjeru mehanizama kojima se glukoza u krvi snižava i vraća na normalne vrijednosti.

Uz jasnu kliničku sliku i visoku koncentraciju glukoze u krvi može se lako postavljati dijagnostika šećerne bolesti. Međutim, kod osoba kod tek postoji sumnja na šećernu bolest ipak treba provesti dodatne testove.