Mi mislimo na vaše zdravlje
Pošaljite nam email

Najnovije Vijesti

NIPT i sve što o ovom testu treba da znate

Kada razmisljamo o vlastitoj budućnosti, nezamisliva nam je bez zdrave i sretne obitelji. Sve što jesmo i želimo postati mi želimo prenijeti na naše potomke, i zato nam je važno da naša djeca budu zdrava. Da li znate da o njihovom zdravlju možete brinuti još dok su u majčinoj utrobi, već od 10. tjedna trudnoće?

Pitate se kako je to moguće? Odgovor je NIPT!

A što je zapravo NIPT?

NIPT je neinvazivni prenatalni test , preporučen od strane liječnika i zdravstvenih djelatnika, koji detektira genetske poremećaje več od 10. tjedna trudnoće. NIPT  test uključuje: trisomije- Dawnov sindrom, Edwardsov sindrom i Patau sindrom, aneuploidije spolnih kromosoma, mikrodelecije i duplikacije.

Radi se o testu sa jako dobrim značajkama:

-Jednostavnost uzorkovanja– za test je dovoljna jedna epruveta krvi. I ranije smo svi mi mnogo puta odlazili u laboratorij na vađenje krvi pa iz vlastitog iskustva znamo da se radi o bezopasnom rutinskom postupku koji traje tek nekoliko sekundi;

Sigurnost– Zbog jednostovanje procedure skupljanja uzorka NIPT je potpuno siguran test kako za majku, tako i za plod, jer na ovaj način ne mogu se povrijediti ni majka ni beba , niti može doći do pobačaja ili drugih komplikacija;

-Pouzdanost-ovaj test ima CE IVD oznaku koja garantira sigurnost i kvalitetu , test se smatra preko 99% pouzdanim za otkrivanje genetskih bolesti i stanja;

Točnost-precizan rezultat koji je definiran kao definitivan odgovor- da li je genetska abnormalnost koja se NIPT testom otkriva detektirana ili ne.

Obzirom na to da se genetske abnormalnosti mogu javiti u bilo kojoj trudnoći , preporučuje se bez obzira na dob ili unaprijed utvrđen genetski rizik.NIPT test posebna je preporuka za žene koje su : starije, sa osobnom ili obiteljskom anamnezom određenih stanja,te čiji drugi probirni testovi ukazuju na povećan rizik od aneuploidije.

Dakle, ukoliko ste trudnica koja je:

*dobila loš nalaz double ili tripl testa

*imala loš ultrazvučni nalaz

*ostala trudna pomoću vantjelesne oplodnje

*koja u obitelji ima osobe sa nekim genetskim poremećajima

*imala lošu prethodnu trudnoću ili je plod prethodne trudnoće imao neke anomalije

*imala spontani pobačaj- tada ste  netko kome se svakako preporučuje NIPT test.

Dijagnostička procedura obavljanja NIPT testa može se svesti na nekoliko koraka:

1.Uzorkovanje venske krvi u kojoj stručno osoblje izdvaja DNK bebe iz uzorka majčine krvi

2.Analiza DNK bebe pomoću savremene tehnologije

3. Interpretacija rezultata lako razumljivih za pacijente

4.Nakon samo nekoliko dana u vašim rukama držite rezultete koji vam omogućavaju da otkrijete da li je vaša beba izložena trisomijama, aneupoidijama spolnih kromosoma, mikrodelecijama i duplikacijama koje mogu biti uzrok brojih anomalija i smetnji u fizičkom stanju i psihofizičkom razvoju bebe.

Na ovaj način mi vam, zahvaljujući izuzetno naprednoj tehnologiji i testu koji ima preciznost od preko 99%,   pomažemo u donošenju svjesnih odluka za dalji tok trudnoće, porođaj i period nakon porođaja.

Briga majke za svoje buduće dijete je nešto sasvim normalno, emocija koja se često javlja u kombinaciji sa strahom i nameće pitanje : „Što ako sve ne bude uredu?“

Strepnja, briga i neizvjesnost od sada se mogu na pouzdan način svesti na minimum- uz NIPT test možete lako saznati da li postoji neki genetski poremečaj te na adekvatan način možete da se pripremite za razvoj bebe.

Za najvažnije stvari u životu treba birati najbolje, pa kada mislite na zdravlje bebe sjetite se da mi mislimo na vas i da ste s nama na korak do sigurne trudnoće.