Mi mislimo na vaše zdravlje
Pošaljite nam email

Najnovije Vijesti

Neplodnost – ogroman i rastući problem današnjice!

Većina žena od malih nogu zamišlja kako će jednog dana osnovati obitelj i roditi dijete. No danas u svijetu učestalost neplodnosti raste sve više.

Prvenstveno je važno definirati što je to točno neplodnost.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji neplodnost je definirana kao nemogućnost ostvarivanja trudnoće nakon najmanje godinu dana redovitih nezaštićenih spolnih odnosa.

Zabrinjavajuća je činjenica da neplodnost obuhvaća čak 15% svjetske populacije te predstavlja bitan zdravstveni problem, a uzrok neplodnosti podjednako leži i u ženama i u muškarcima.

Neplodnost sama po sebi vodi ka lošoj ekonomskoj perspektivi i životnom standardu.

No, parovi koji i dalje žele imati djecu ne moraju biti zabrinuti. Zahvaljujući napretku dijagnostičkih i terapijskih metoda, neplodnost danas može biti izlječiva dijagnoza.

Trombofilija predstavlja široki spektar prirođenih i stečenih poremećaja zgrušavanja krvi koji su povezani s arterijskim i venskim trombozama. Stanje hiperkoagulabilnosti, koje postoji u trudnoći, združeno s trombofilijom, može dovesti do znatno povišenog rizika za nastanak plućne embolije koja u razvijenom svijetu predstavlja najčešći uzok maternalnog mortaliteta.

Tromboza igra glavnu ulogu u mnogim komplikacijama trudnoće. Osim, na svu sreću rijetke, ali često i letalne plućne embolije, venski tromboembolizam (VTE) predstavlja najočitiji i najuobičajeniji odraz poremećenog zgrušavanja.

Ukupno gledavši, hereditarne odnosno nasljedne trombofilije postoje u najmanje 15% stanovništva zapadnih zemalja, a one su odgovorne za oko 50% slučajeva VTE u trudnoći.

Upravo u našem laboratoriju dostupan je test na trombofiliju, odnosno testiranje 5 mutacije koje su najčešći uzročnici ovog poremećaja.

Dijagnoza neplodnosti ponekad može biti neočekivana i šokantna vijest, kako za par, tako i za pojedinca.

No važno je znati kako danas većina parova s tom dijagnozom ima djecu, zahvaljujući unaprjeđenim metodama rane dijagnostike i terapije.

Trebate imati na umu da je neplodnost danas izlječiva dijagnoza te da testiranjem na trombofiliju možete biti na korak do izliječenja.

Test se radi iz uzorka krvi, uzimanje krvi vrši se u jutarnjim terminima od 07:00 do 10:30 sati bez prethodnih najava termina i bez posebnih priprema za vađenje krvi.

Cijena testa je 300 KM.