Mi mislimo na vaše zdravlje
Pošaljite nam email

Najnovije Vijesti

LH-imunokemija

IMUNOKEMIJSKE ANALIZE

LH

LH-imunokemija/spolni hormoni

Luteinizirajući hormon (LH)  je hormon koji se stvara u hipofizi, točnije u prednjem režnju hipofize gdje ga proizvode proizvode gonadotropne ćelije.Ima ulogu u pokretanju ovulacije i razvoju žutog tijela kod žena. U muškaraca stimulira Leidigove ćelije za proizvodnju testosterona. Njegovo djelovanje usko je povezano sa FSH (folikul stimulirajućim hormonom).

Uloga

LH ima mnogo važnih uloga , u nastavku teksta donosimo neke od najvažnijih.

Stimulacija ovulacije: LH je ključni hormon u procesu ovulacije, pod njegovim  utjecajem  dominantni folikul u jajniku sazrijeva i puca, oslobađajući jaje. Taj proces obično se događa oko sredine menstrualnog ciklusa.

LH je odgovoran za regulaciju cikličkih promjena u ženskom reproduktivnom sustavu. Njegova razina varira tijekom menstrualnog ciklusa, s vrhuncem koji signalizira ovulaciju. Nakon toga, razina LH-a opada, a ciklus se nastavlja.

Nakon ovulacije, ostatak folikula koji je oslobodio jaje transformira se u žuto tijelo (corpus luteum). LH potiče žuto tijelo da proizvodi progesteron, hormon koji priprema maternicu za prihvat i implantaciju oplođenog jajašca.

Ukratko, LH je važan hormon koji kontrolira ovulaciju i pomaže u održavanju menstrualnog ciklusa kod žena.

Referentne vrijednosti: Muškarci od 1.70 do 11.20 mIU/mL

Žene:
* folikularna faza: 1.7-13.3;
*lutealna faza: 0,5-19.8;
* sredina ciklusa: 4.1-68.7;
*postmenopauza: 14.4-62.2 mIU/mL

Disbalans u lučenju LH može nastati iz različitih razloga, te tako vrijednosti koje su niske ili visoke mogu biti psljedica polipa ili fibroida, oni mogu biti uzrok abnormalno visokog LH ili mogu poremetiti normalno  lučenje.

Sindrom policističnih jajnika je hormonalni poremećaj koji može uzrokovati nepravilan rad jajnika. Kod žena sa ovim sindromom razina LH može biti povišena u odnosu na razinu drugih hormona, poput estrogena.

Hiperprolaktinemija (prekomjerno lučenje prolaktina) također može utjecati na ravnotežu LH tako što povišena razina prolaktina može inhibirati normalno lučenje LH.

Stres i emocionalni faktori mogu imati utjecaj na hormonalni sustav, uključujući lučenje LH.

Određeni zdravstveni uvjeti poput hipotalamičke disfunkcije ili poremećaja hipofize mogu utjecati na proizvodnju i regulaciju LH.

Priprema pacijenata

Zbog dnevnih oscilacija savjetuje se krv vaditi u jutarnjem terminu, kod žena sa pravilnim ciklusom savjetuje se vađenje krvi između 3. i 5. dana ciklusa.

Nalaz se izdaje isti dan i nije potrebna prethodna najava termina.