Mi mislimo na vaše zdravlje
Pošaljite nam email

Najnovije Vijesti

LDH

BIOKEMIJSKE ANALIZE

LDH

LDH – (laktat-dehidrogeneza) – koja je svrha mjerenja? Biokemija/analize/sve analize

Enzim laktat-dehidrogenaza (LDH) nalazi se u svim stanicama organizma, redovito u citoplazmi. Budući je koncentracija LDH u tkivu 500 puta veća od koncentracije u plazmi, pa i najmanje oštećenje tkiva može izazvati znatni porast aktivnosti LDH u serumu.

Glavna svrha mjerenja ukupnog LDH je prepoznavanje manjih oštećenja tkiva. Visoka specifična aktivnost enzima nalazi se u jetri, srčanom i skeletnim mišićima, bubrezima i eritrocitima.

Molekul LDH sastoji se od četri peptidna lanca (podjedinice) tipa M odnosno H. LDH u krvi je parametar koji se koristi kao nespecifičan marker za dijagnostiku i praćenje mnogih stanja. Kod određenih tipova tumora se koristi u svrhu dijagnostike i u prognostičke svrhe, kao i za praćenje uspešnosti terapije.

LDH je povišen u megaloblastnoj anemiji i pernicioznoj anemiji, virusnom hepatitisu, šoku, hipoksiji, infarktu miokarda, cirozi, opstruktivnoj žutici, bubrežnim bolestima, metastatskom karcinomu, kod svih stanja praćenih propadanjem skeletnih mišića, jetre, pluća, kože. Takođe, i kod raspadanja crvenih krvnih zrnaca i nekih tumora.

Referentne vrijednosti:
Od 225 do 450 U/L