Mi mislimo na vaše zdravlje
Pošaljite nam email

Najnovije Vijesti

Kolesterol

BIOKEMIJSKE ANALIZE

KOLESTEROL

Kolesterol – uloga i značaj u krvi  biokemija/analize krvi/masnoće u krvi

Kolesterol je sastavni dio svih staničnih membrana , prekursor steroidnih hormona i žučnih kiselina.

Jednim dijelom kolesterol se unosi hranom u organizam, no znatan udio nastaje u organizmu kao rezultat jetrene sinteze. Mada i druga tkiva imaju sposobnost sinteze ovog parametra, najveći dio, gotovo 90% kolesterola stvara se u u jetri. Kolesterolom nastalim u jetri, hepatociti-jetrene stanice, koriste se u sintezi žučnih kiselina, a ostatak se esterificira i u oblku estera kolesterola otpušta u krvotok.

Kolesterol se uglavnom prenosi u dvjema klasama lipoproteina (LDL i HDL), a obje igraju suprotne uloge u patogenezi poremećaja metabolizma lipida.

Stoga koncentracija ukupnog kolesterola pruža tek početnu vrijednost koja određuje jesu li potrebne dodatne laboratorijske pretrage metabolizma lipoproteina (HDL, LDL i trigliceridi).

Klinički značaj

Koncentracija kolesterola u krvi povećava se u nizu bolesti. Povišene vrijednosti nalazimo  u početnoj fazi hepatitisa, zatim u opstruktivnoj žutici, lipoidnoj nefrozi, nefritisu, hipotireozi i dijabetesu melitusu. U primarnoj hiperkolesterolemiji (tip IIa hiperlipoproteinemije) primarni je defekt u samom metabolizmu kolesterola.

Sniženje koncentracije kolesterola u krvi rjeđe je i nalazi se obično kod hiperfunkcije štitnjače (Basedowljeva bolest).

Niske koncentracije kolesterola nalaze se i u teškim oštećenjima funkcije jetre, u cirozi i teškim kroničnim hepatitisima te u malignim bolestima, u postoperativnim stanjima i općenito kod slabe prehrane.

Zdrav način života, navike koje ne uključuju obilne i masne obroke, velike količine alkohola te isključenost nasljednog faktora, uveliko doprinose normalnoj sintezi i koncentraciji kolesterola.

Referentne vrijednosti
Djeca do 4.42 mmol/L
Odrasli do 5,2 mmol/L

Za mjerenje kolesterola u krvi potrebna je priprema pacijenta koja se odnosi na sljedeće upute:

48 sati prije uzimanja uzorka krvi:

  • izbjegavati intenzivnu tjelesnu aktivnost
  • ne uzimati alkohol

24 sata prije uzimanja uzorka krvi:

  • uzimati uobičajene obroke hrane, ali ne premasne

12 sati prije uzimanja uzorka krvi:

  • poslije 19 sati uvečer dan prije odlaska u laboratorij ne uzimati hranu, piti alkohol, kavu te pušiti

Krv se uzima standardnim postupkom i nalaz se izdaje isti dan.