Mi mislimo na vaše zdravlje
Pošaljite nam email

Najnovije Vijesti

Kolesterol u krvi

Kolesterol je tvar koja se prirodno nalazi u tijelu i ima važnu ulogu za dobro funkcioniranje organizma.

Visoke razine kolesterola u krvi mogu biti štetne i povezane s povećanim rizikom za srčano-žilne bolesti kao što su srčani udar, moždani udar i periferna vaskularna bolest.

Najčešći uzrok povećanih razina kolesterola u krvi su nezdrave životne navike kao što su nezdrava prehrana bogata zasićenim i trans mastima, nedostatak tjelesne aktivnosti i prekomjerna tjelesna težina.

Nasljedni faktori također mogu igrati ulogu u visokim razinama kolesterola u krvi.

Posljedice povišenih razina kolesterola uključuju nakupljanje masnih naslaga na unutarnjim stijenkama arterija, što može dovesti do sužavanja #arterija i smanjenja protoka krvi. To može povećati rizik od srčano-žilnih bolesti i drugih problema, kao što su bol u prsima, teškoće s disanjem i probleme s cirkulacijom.

Prevencija visokih razina kolesterola uključuje zdravu prehranu bogatu voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama, nemasnim proteinima i zdravim mastima poput maslinovog ulja, te redovitu tjelesnu aktivnost.

Ograničavanje unosa zasićenih i trans masti, te izbjegavanje pušenja također su važne mjere za prevenciju povišenih razina kolesterola.