Mi mislimo na vaše zdravlje
Pošaljite nam email

Najnovije Vijesti

Kalij

BIOKEMIJSKE ANALIZE

KALIJ

Kalij – kako prepoznati manjak? Elektoliti/bokemija/pretrage/sve analize

Kalij je glavni kation stanične tekućine. Ovaj elektrolit koji je potreban ljudskom tijelu za normalnu funkciju. Služi, među ostalima, i za prenošenje živčanih podražaja, pa je važan za rad srca.

Održavanje stalne koncentracije kalija u izvanstaničnoj tekućini vrlo je važno za vitalnu funkciju stanica u tijelu. Bubrežno izlučivanje kalija vrlo je važan regulacijski mehanizam ravnoteže kalija u organizmu.

Povećana koncentracija kalija u krvnom serumu pojavljuje se u stanjima kada kalij prelazi iz stanica u izvanstaničnu tekućinu. To se događa kod manjka tekućine ili kada se kalij daje terapeutski, i to brže nego što se izlučuje mokraćom.

Koncentracija kalija u serumu povećana je često u kroničnoj bubrežnoj insuficijenciji, dijabetičnoj ketoacidozi, sepsi.

Smanjena koncentracija kalija (hipokaliemija) u serumu javlja se zbog gubitka kalija uslijed jake diureze, povraćanja, proljeva ili gušteračne fistule, razrjeđenja izvanstanične tekućine, nedovoljne prehrane i naglog prijelaza kalija iz izvanstanične tekućine u stanice, bolesti bubrežnih tubula, hiperinzulinemije, metaboličke alkaloze.

Normalne vrijednosti u serumu kreću se od 3,60 do 5,00 mmol/L.
Na nedostak kalija mogu ukazati sljedeći simptomi:

  • grčevi u mišićima
  • umor i iscrpljenost
  • povišen krvni tlak i ubrzan rad srca
  • vrtoglavice i gubitak svijesti (veliki nedostatak kalija)
  • bolovi ili grčevi u trbuhu;
  • suha koža i žeđ

Kalij je moguće nadomjestiti prirodnim putem, kroz namirnice bogate ovim elektolitom, a neki od prirodnih izvora kalija su:
Banana
Batat
Krompir
Umak ili sok od rajčice
Grah
Cvekla
Blitva