Mi mislimo na vaše zdravlje
Pošaljite nam email

Najnovije Vijesti

Kalcij

BIOKEMIJSKE ANALIZE

KALCIJ

Kalcij – zašto je važan? Biokemija/pretrage krvi/analize/sve analize

Minerali su anorganski elementi koji igraju važnu ulogu za naš organizam.Potrebni su nam za brojne procese u tijelu, međutim u organizam ih morammo unosoti hranom ili dodacima prehrani.U ovome segmentu važno je naglasiti koliko je njihov balans u krvi važan jer se gotovo niti jedan metabolički proces ne odvija bez njih.

Najzastupljeniji mineral u čovjekovom tijelu je kalcij.Oko 99% kalcija nalazi se u kostima i zubima, pa je jako bitno od samog rođenja voditi računa o njegovom unosu u organizam, obzirom na to da manjak kalcija može imati brojne štetne posljedice, posebice na rast i razvoj kostiju.

Kalcij u serumu

Ukupan kalcij u serumu sastoji se od tri frakcije: slobodnog ili ioniziranog kalcija, 50%; kalcija vezanog za proteine, uglavnom na albumine uz manji udio vezan na globuline, 45%; i kalcija kompleksno vezanog uglavnom za fosfate, citrate i bikarbonate, 5%. Ioni kalcija važni su u prenošenju živčanih impulsa, kao kofaktori u nekoliko enzimskih reakcija, u održavanju normalne stezljivosti mišića i u procesu koagulacije. Značajno smanjenje razine koncentracije iona kalcija dovodi do tetanije mišića. Koncentracija iona kalcija viša od normalne dovodi do smanjenih neuromuskularnih reakcija i slabosti mišića te drugih složenih simptoma. Posljedice paratireoidnog uspostavljanja homeostaze kalcija i fosfora jesu osteomalacija i fibrozni osteitis , koji udruženi uvode bolesnika u bubrežnu osteodistrofiju.

Karatkeristični nalaz uključuje sniženu koncentraciju kalcija u serumu, povećanu koncentraciju fosfata u serumu i povećanu aktivnost ALP.

Uloga i značaj

Zajedno s natrijem, kalijem i magnezijem kalcij regulira krvni tlak i ravnotežu vode u tijelu. Budući da su kosti „spremišta“ kalcija  u kojima se nalazi kao građevna supstanca , kalcij se u stanjima manjka u krvi zvlači iz kostiju i prelazi u krv kako bi osigurao normalan tijek metaboličkih i biokemijskih procesa, međutim to dovodi do bolesti smanjenja koštane mase tj. osteoporoze.

Značaj kalcija ogleda se i u preveniranju i umirivanju alergijskih reakcija na koži, a koje se javljaju u vidu crvenih, inflamatornih osipa, plikova i sl. U tim slučajevima kalcij se primjenjuje terapijski u vidu intramuskularnih injekcija kod velikih alergijskih reakcija ili oralno u vidu tableta.Osobito je koristan kod alergije na sunce (fotosenzitivnost).

Najbogatiji su izvori kalcija mlijeko i mliječni proizvodi, riba i morski plodovi, soja, sojino brašno.

Referentne vrijednosti:
Djeca: 1,9-2,70 mmol/L
Odrasli: 2,15-2,55 mmol/L

Preporučene dnevne doze za odrasle osobe su od 800 do 1300 miligrama na dan i svakako ovise o dobi i zdravstvenom stanju pojedinca.