Mi mislimo na vaše zdravlje
Pošaljite nam email

Najnovije Vijesti

Imunološki sustav-prva linija očuvanja našeg zdravlja

Koliko puta vam se čini da se probudite umorniji nego kad ste otišli u krevet? Osjećate li se iscrpljeno i umorno iako niste bili izloženi većem tjelesnom naporu? Svaki put kada dođete u kontakt s nekim tko je prehlađen, počinjete li i sami kihati, kašljati ili dobivate visoku tjelesnu temperaturu? Možda je pravo vrijeme da razmislite o tome kako funkcionira vaš imunološki sustav.

Što je zapravo imunološki sustav?

Kako bismo bolje razumjeli kako funkcionira i koja je uloga našeg imunološkog sustava, treba pojasniti da postoji urođeni i stečeni imunitet.

Urođeni imunitet čini prvu liniju obrane organizma, to je imunitet koji postoji u našem organizmu i prije nego što se uzročnik pojavi, a takav imunitet na svaki štetni agens reagira na isti način, a uključuje stanice koje odmah prepoznaju i reagiraju na patogene (mikrobe).

Stečena imunost razvija se u kontaktu s uzročnicima bolesti, ne postoji prije prvog kontakta s njima i potrebni su dani, tjedni ili mjeseci da se razvije.

Što slabi naš imunološki sustav, a što ga oštećuje?

Kako znati da je imunitet slab i da se treba pozabaviti njegovim jačanjem? Obratimo li pozornost na neke od ovih simptoma: umor, česte bakterijske ili virusne infekcije, alergije, otežano zacjeljivanje rana, ipak možemo shvatiti da nam borba s patogenima ne ide dobro i da možda imamo problem s padom imuniteta.

Kronični umor jedan je od prvih znakova pada imuniteta, ako vježbamo ili smo izloženi teškim fizičkim naporima, umor je normalna posljedica, ali ako taj umor traje duže i utječe na razinu energije, nešto nije u redu i pokazuje nam da imamo pad imuniteta.

Česte infekcije – ako smo u mogućnosti često posjećivati ​​liječnika te smo na antibiotskoj terapiji zbog upale grla, uha, pluća ili nekog drugog organa, imamo česte gripe, prehlade ili herpes – ne treba nam jasniji znak da imunološki sustav nije dovoljno jak da se sam izbori s patogenima.

Alergeni su još jedna skupina patogena koja vreba našim tijelom, na neke od njih smo manje osjetljivi, na neke više, no kako ćemo se s njima nositi svakako ovisi o tome koliko je jak naš imunološki sustav.

Jedan od znakova pada imuniteta je i otežano zacjeljivanje rana, što je često povezano s nedostatkom cinka koji omogućuje regeneraciju stanica.

Kako se imunološki sustav bori protiv infekcija?

Urođeni imunološki sustav djeluje na uzročnike infekcija tako da štiti organizam od njih, a u toj mu obrani pomažu imunološke stanice (makrofagi, neutrofili, leukociti, “stanice prirodne ubojice”, fagociti itd.) na način na koji pokreću tzv. “kaskadu komplemenata” za prepoznavanje patogena, njihovo uništavanje i uklanjanje iz tijela.

Upala je jedan od prvih odgovora imunološkog sustava na patogene, a njezinu pojavu potiču kemijski čimbenici koji oslobađaju ozlijeđene stanice.Upala čini fizičku barijeru protiv širenja infekcije, te potiče cijeljenje oštećenog tkiva nakon uklanjanja patogena. Iz navedenog razloga upalu ne bismo trebali ignorirati kada je primijetimo, dapače, trebamo je shvatiti kao „dobar“ signal da je vrijeme da obratimo pozornost na svoj imunološki sustav i na vrijeme djelovamo kako bismo otklonili potencijalni zdravstveni problem . A evo i kako.

Kada uzročnik bolesti uđe u organizam, aktivira se imunitet, a ako se ne uspije izboriti – dolazi do bolesti.U tom slučaju važno je prepoznati simptome pada imuniteta, riješiti se lošeg načina života  i loših navika (slatkiši, alkohol, cigarete, masna hrana), zdravo se hraniti i unositi u organizam dovoljno vitamina (C, B, D). Iako su bezopasni, s vitaminima i dodacima treba biti oprezan, jer postoje vitamini čiji se višak lako izbacuje iz organizma, kao npr. vitamin C lako se izlučuje iz tijela urinom, postoje i oni čiji nam višak u organizmu može štetiti, pa je iz tog razloga uvijek poželjno izmjeriti njihovu razinu u krvi prije nego što se odlučite na njihov povećani unos.

Unesite u organizam dovoljno minerala (cink, željezo, kalij, selen), koristite dodatke prehrani i redovito konzumirajte med, propolis, đumbir i slične namirnice koje nam pomažu u jačanju imunološkog sustava.

Osim toga, važno je voditi brigu o svom tjelesnom zdravlju – dovoljno vježbati i kretati se, dovoljno spavati i izbjegavati stres, jer samo zdravim načinom života i kontinuiranom brigom o svom zdravlju možemo ojačati imunitet i time postati manje podložni bolestima.