Mi mislimo na vaše zdravlje
Pošaljite nam email

Najnovije Vijesti

Hipofiza i štitnjača

ANTITIJELA NA ŠTITNU ŽLIJEZDU

Hipofiza i štitnjača

U stanjima u kojima štitnjača nema pravilan rad i u kojima taj proces nije reguliran mehanizmom „hipofiza-štitnjača“, u kome hipofiza stimulira štitnjaču da luči više ili manje hormona, ovisno o kakvoj nepravilnosti se radi, u nekim takvim slučajevima dolazi i do stvaranja antitijela na štitnjaču.

Hipofiza i štitnjača su dva organa koja su međusobno povezana putem hormona (tireostimulirajući hormon- TSH) .Hipofiza se nalazi u mozgu i igra važnu ulogu u regulaciji rada štitnjače, TSH stimulira štitnjaču da proizvodi i oslobađa više T3 i T4 u krvotok. T3 i T4 igraju ključnu ulogu u regulaciji metabolizma u tijelu, odnosno koliko brzo tijelo troši energiju.

Kada su razine T3 i T4 u krvi dovoljno visoke, hipofiza osjeti ovu promjenu i smanjuje proizvodnju TSH-a. Međutim , kada se taj mehanizam poremeti, nastaju brojne nepravalinosti u radu štitnjače koje dovode do različitih stanja ili oboljenja.

Ta stanja i oboljenja obično su praćena stvaranjem antitijela TPO i TG.

Anti TPO– Anti-TPO antitijela se mogu pojaviti kada imunološki sustav napada štitnjaču. To se može dogoditi u autoimunim bolestima štitnjače, kao što su Hashimotov tireoiditis ili Gravesova bolest. U ovim bolestima, imunološki sustav napada stanice štitnjače, što može dovesti do upale i oštećenja štitnjače.

Povišene razine anti-TPO antitijela u krvi obično ukazuju na autoimunu bolest štitnjače, ali se također mogu pojaviti kod drugih stanja koja nisu povezana sa štitnjačom.

Mjerni interval : odrasli < 34 IU/mL

Anti TG Povišene razine anti-TG antitijela u krvi obično ukazuju na autoimunu bolest štitnjače, ali se također mogu pojaviti kod drugih stanja koja nisu povezana sa štitnjačom. Važno je napomenuti da neke osobe s povišenim razinama anti-TG antitijela nemaju nikakve simptome, dok druge mogu imati simptome slične hipotireozi (smanjena funkcija štitnjače) ili hipertireozi (povećana funkcija štitnjače), kao što su umor, promjene raspoloženja, gubitak težine ili debljanje.

Mjerni interval: odrasli < 115 IU/mL

 Zaključak

Povišena razina ovih antitijela signalizira da se radi o autoimunim bolestima štitnjače, gdje se mogu razlikovati Hashimotov tireoiditis (koji uzrokuje hipotireozu) i Gravesova bolest (koja uzrokuje hipertireozu).

Ako se sumnja na probleme sa štitnjačom, liječnik će obično provesti krvni test koji će mjeriti razine antitijela na TG i TPO, kao i razine hormona štitnjače. Ovisno o rezultatima testova, liječnik može preporučiti daljnje testiranje ili terapiju za liječenje problema s štitnjačom.

Za dolazak u laboratorij nije potrebna nikakva najava termina, krv se vadi u jutanjem terminu dok je pacijent natašte, a rezultati pretraga gotovi su kroz nekoliko  radnih dana.