Mi mislimo na vaše zdravlje
Pošaljite nam email

Najnovije Vijesti

Helicobacter pylori

ANALIZE STOLICE/FECES

HELICOBACTER PYLORI

Test na Helicobacter pylori-laboratorijska dijagnostika/određivanje bakterije/uzorak krvi/uzorak stolice

Opis

Helicobacter pylori je gram-negativna bakterija koja obitava u sluznici želuca i uzrokuje infekciju poznatu kao helikobakterioza. Način djelovanja Helicobacter pylori uključuje nekoliko mehanizama:

*Upalni proces-Helicobacter pylori proizvodi enzime i toksine koji mogu izazvati upalni odgovor u sluznici želuca. Bakterija može oštetiti stanične membrane i aktivirati imunološki odgovor organizma, što dovodi do upale i oštećenja tkiva.

*Kiselost želuca-Helicobacter pylori ima sposobnost da regulira kiselost u želucu. Bakterija proizvodi enzim poznat kao ureaza, koji pretvara ureu (prirodno prisutnu u želucu) u amonijak i bikarbonat. Ovo pomaže bakteriji da preživi u kiselom okruženju želuca i omogućuje joj kolonizaciju sluznice.

*Oštećenje sluznice- Helicobacter pylori ima sposobnost da ošteti sluzničku barijeru želuca. Bakterija može izazvati smanjenje proizvodnje i kvalitete sluzi koja štiti sluznicu od kiseline i drugih štetnih čimbenika. To može dovesti do daljnjeg oštećenja sluznice i pogoršanja upale.

*Imunološki odgovor-Helicobacter pylori aktivira imunološki odgovor organizma kako bi se borio protiv infekcije. Imunološki odgovor uključuje aktivaciju imunih stanica i otpuštanje upalnih medijatora koji sudjeluju u borbi protiv bakterije. Međutim, ovaj imunološki odgovor također može pridonijeti upalnom oštećenju sluznice.

Kombinacija ovih mehanizama djelovanja Helicobacter pylori može rezultirati kroničnom upalom sluznice želuca i duodenuma. To može dovesti do razvoja različitih gastrointestinalnih poremećaja, kao što su gastritis, peptički ulkus i čak povećan rizik od razvoja želučanog karcinoma.

Način određivanja

Testiranje se provodi iz dva moguća uzorka u našem laboratoriju: uzorak krvi i uzorak stolice.

Rezultati testa izdaju se u opisnom intervalu; pozitivan ili negativan.Tumačenje rezultata najbolje je vršiti uz liječnički nadzor i konsultacije.