Mi mislimo na vaše zdravlje
Pošaljite nam email

Najnovije Vijesti

Glukoza

BIOKEMIJSKE ANALIZE

GLUKOZA

GLUKOZA – kada i zašto je mjerimo u krvi? – biokemija/biokemijske pretrage

Glukoza predstavlja najvažniji izvor energije za naš organizam.Energija koja se stvara metabolizmom glukoze  potrebna nam je za mišićni rad, ali i za sve procese u organizmu, uključivši i rad mozga. Razine glukoze u krvi natašte regulira jetra koja osigurava da se razine nalaze unutar određenih granica.Značajnu ulogu u regulaciji razine šećera u krvi igra i gušterača, lučenjem inzulina.

Koncentracije glukoze u krvi kod svakog pojedinca razlikuju se u ovisnosti od hrane koja se unosi u organizam,  o kretanju i mišićnoj aktivnosti kao i o vremenskom intervalu koji je protekao od unosa hrane.

Određivanje razine glukoze u krvi koristi se kao probirni test za šećernu bolest, ako se sumnja na hiperglikemiju, te za procjenu metabolizma ugljikohidrata, npr. u šećernoj bolesti u trudnoći, akutnom hepatitisu, akutnom pankreatitisu i Addisonovoj bolesti, za praćenje tarapije kod oboljelih.

Referentne vrijednosti:
Muškarci: 3,60-6,10
Žene: 3,60-6,10

Snižene vrijednosti

Hipoglikemija-snižene vrijednosti glukoze javljaju se obično kao komplikacija kod pacijenata koji su na inzulinskoj terapiji. Manifestira se mišićnom i općom slabošću, dezorijentiranošću.

Povišene vrijednosti

Hiperglikemija (povišene razine glukoze) javlja se kao posljedica nedovoljne količine ili učinkovitosti inzulina. Zbog suviška šećera u krvi,  pojavljuje u i urinu (glikozurija).

U ovakvim slučajevima često se određuje i tromjesečni šećer-HbA1c.

Priprema i vrijeme obrade

Za ovaj test pacijent treba biti natašte i u jutarnjem terminu doći u laboratorij na vađenje krvi.

Rezultat testa izdaje se isti dan.