Mi mislimo na vaše zdravlje
Pošaljite nam email

Najnovije Vijesti

GGT

BIOKEMIJSKE ANALIZE

GGT

GGT u čemu je značaj ovoga  enzima? biokemija/laboratorijske analize/jetra

Katalizira prijenos glutamilne skupine, glutationa kroz stanične membrane. Najviše je zastupljen u bubregu, prostati, gušterači, jetri, te epitelu tankog crijeva i mozgu.

U organizmu ovaj enzim pretežno se javlja vezan na stanične membrane i u takvom obliku je osjetljiv, ali nespecifičan pokazatelj oštećenja staničnih membrana epitelnih stanica bilijarnoga trakta i intrahepatičkih kanalića.

Kliničko značenje
Povećane vrijednosti GGT u serumu nalazimo kod oštećenja jetre. 5-8 puta povećana aktivnost nalazi se kod akutnoga virusnoga hepatitisa. Kod agresivnog kroničnog hepatitisa, ciroze jetre, aktivnost GGT u serumu je visoka, osobito ako su ta stanja posljedica prekomjernoga uživanja alkohola. Iako se za praćenje alkoholne apstinencije uglavnom koriste AST i ALT, i GGT daje značajan uvid i ta tri parametra daju osjetljiv način prepoznavanja osoba koje ne konzumiraju, odnosno konzumiraju alkohol (95% dijagnostička osjetljivost i 80% dijagnostička specifičnost). U alkoholičara s povišenom aktivnosti AST postoji velika vjerojatnost da će se razviti ciroza jetre u sljedećih 10 godina.
Aktivnost GGT u serumu raste i u opstrukcijskom ikterusu, pankreatitisu i u slučajevima primarne bilijarne ciroze.

Referentni interval
Muškarci: 0-55 U/L
Žene: 0-38 U/L
Za ovu pretragu koristi se uzorak venske krvi. Za testiranje je potrebno biti natašte, nalaz se izdaje isti dan.