Mi mislimo na vaše zdravlje
Pošaljite nam email

Najnovije Vijesti

FSH-imunokemija

IMUNOKEMIJSKE ANALIZE

FSH

FSH-imunokemija/spolni hormoni

FSH (folikul-stimulirajući hormon) je hormon koji ima važnu ulogu u reproduktivnom sustavu i kontrolira procese u jajnicima kod žena i testisima kod muškaraca. Evo nekoliko ključnih aspekata vezanih uz ulogu, lučenje i značaj FSH-a

Uloga

Regulacija rasta folikula kod žena: FSH potiče rast i razvoj folikula u jajnicima kod žena. Folikuli sadrže jajašca, a FSH pomaže u odabiru dominantnog folikula koji će se razviti i osloboditi jaje tijekom ovulacije.

Pored toga on stimulira proizvodnju estrogena tako što  djeluje zajedno s LH-om kako bi potaknuo proizvodnju estrogena u folikulima jajnika.Također, FSH potiče proizvodnju spermija kod muškaraca. FSH potiče Sertolijeve stanice u testisima da podržavaju stvaranje spermija. FSH je važan za spermatogenezu, proces formiranja zrelih spermija.

Lučenje FSH vrši se u prednjem režnju hipofize, žlijezde smještene u mozgu. Lučenje FSH regulira hipotalamus, koji oslobađa hormon koji se naziva gonadotropin-oslobađajući hormon (GnRH). GnRH potiče hipofizu da otpusti FSH i LH u krvotok.

Razina FSH-a mijenja se tijekom menstrualnog ciklusa kod žena. U prvoj fazi ciklusa, FSH potiče rast folikula i proizvodnju estrogena. Nakon ovulacije, razina FSH-a obično opada, jer je dominantni folikul već odabran.

Referentne vrijednosti : Muškarci od 2.10 do 18.60 mIU/mL

Žene:
* folikularna faza: 4.5-11;
* lutealna faza: 1.5-10.8;
* sredina ciklusa: 3.6-20.6;
* postmenopauza: 36.6-168.8 mIU/mL.

Visoke vrijednosti javljaju se u Turner-ovom sindromu, gonadnoj disgenezi, preranoj menopauzi, rezistentnom sindromu jajnika, poslije kemoterapije ili poslije liječenja zračenjem te za vrijeme poslije menopauze.

Niske vrijednosti nalazimo u stanjima  amenoreje, i može ih izazvati sekundarna greška u jajniku.

Značaj FSH

FSH ima ključnu ulogu u reproduktivnom sustavu i omogućuje normalno sazrijevanje jajašca kod žena i formiranje spermija kod muškaraca. Praćenje razine FSH-a može biti korisno u procjeni plodnosti i dijagnosticiranju određenih reproduktivnih poremećaja, poput sindroma policističnih jajnika ili smanjene funkcije jajnika.Također je važno napomenuti da FSH ne djeluje samostalno, već zajedno s drugim hormonima poput LH-a i estrogena (kod žena) ili testosterona (kod muškaraca) kako bi održao ravnotežu u reproduktivnom sustavu.

Priprema pacijenata

Zbog dnevnih oscilacija savjetuje se krv vaditi u jutarnjem terminu, kod žena sa pravilnim ciklusom savjetuje se vađenje krvi između 3. i 5. dana ciklusa.

Nalaz se izdaje isti dan i nije potrebna prethodna najava termina.