Mi mislimo na vaše zdravlje
Pošaljite nam email

Najnovije Vijesti

Fosfati

BIOKEMIJSKE ANALIZE

FOSFATI

Fosfati – analize krvi/minerali/sve pretrage

U plazmi i serumu većina fosfata postoji u anorganskom obliku, od čega je nekih 15% vezano za proteine, a ostatak u složenom i slobodnom obliku.

Koncentracije fosfata u serumu ovise o prehrani i varijacijama u izlučivanju hormona kao što je PTH. Oko 85% fosfora izvan stanica javlja se u anorganskom obliku kao hidroksiapatit te ima važnu ulogu u strukturi kostiju i zuba.

Povišena razina:

Povišena razina fosfata u  krvi uzrokovana je povećanim uzimanjem fosfata kroz hranu ili suplemente ili smanjenim izlučivanjem kao npr. kod akutnog ili kroničnog zatajenja bubrega, niskog PTH ili rezistencije na PTH i trovanja vitaminom D te redistribucija fosfata kod razgradnje tumorskog tkiva i kod toplinskog udara.

Snižena razina:

Hipofosfatemija je uzrokovana smanjenim uzimanjem ili apsorpcijom fosfora kod nedostatka vitamina D, malapsorpcije, uporabe oralnih fosfatnih blokatora te problema s paratiroidnom žlijezdom.

Normalne vrijednosti:
Djeca: 1,28- 2,24 mmol/L
Odrasli: 0,80-1,44 mmol/L

Fosfati su soli fosforne kiseline i prirodno se nalaze u namirnicama poput: mesa, peradi i ribe, jaja i mliječnih proizvoda, žitarica, orašastih plodova i sjemenki, graha, čokolade.

Ukoliko pacijenti trebaju doći u laboratorij na vađenje krvi za ovaj parametar, važno je da budu natašte , kao i za sve druge biokemijske pretrage krvi.

Analiza se izvodi iz venske krvi i nalaz se izdaje isti dan.