Mi mislimo na vaše zdravlje
Pošaljite nam email

Najnovije Vijesti

Estradiol

IMUNOKEMIJSKE ANALIZE

Estradiol

Estradiol – imunokemija/spolni hormoni/reproduktivni ciklus/menstrualni ciklus

Estradiol je hormon koji je odgovoran za razvoj sekundarnih spolnih obilježja žene. Njegov značaj je u tome što kontrolira sve reproduktivne funkcije. Primarno se izlučuje iz jajnika i žutog tijela, za vrijeme trudnoće iz posteljice, a jedan dio i u  testisima i u nadbubrežnoj žlijezdi.U krvotoku se nalazi 1 – 3%  slobodnog estradiola, dok je ostatak od oko  98% vezan za transportni protein SHBG.

Uloga

Osnovna uloga estradiola je njegovo djelovanje u menstrualnom ciklusu.Odgovoran je rast i razvoj reproduktivnih organa kod žena.Važan je za regulaciju menstrualnog ciklusa, on kontrolira oslobađanje hormona iz hipofize koji reguliraju ovulaciju.

Estradiol  je glavni hormon u žena koji luči folikul jajnika i znak je njegovog rasta i sazrijevanja. Preporuka za mjerenje razine ovog hormona je 3. dana menstrualnog ciklusa.

U djece i poslije menopauze koncentracije estradiola su vrlo niske.

Estradiol utječe na zdravlje kostiju tako što potiče apsorpciju kalcija u kostima.Manjak ovog hormona tijekom menopauze može dovesti do gubitka koštane mase i razvoja osteoporoze.Estradiol igra i važnu ulogu u regulaciji masnog tkiva kod žena, a njegove oscilacije tijekom menstrualnog ciklusa mogu utjecati na raspoloženje i emocinalno stanje kod žena.

Referentni interval: Muškarci od 0 do 188 pmol/L

Žene:
* folikularna faza: 73-1104;
* lutealna faza: 73-1281;
* sredina ciklusa: 151-1936;
* postmenopauza bez hormonalne terapije: 0-176;
* postmenopauza sa hormonalnom terapijom: 37-528 pmol/L.

Povišene vrijednosti

Kod muškaraca izrazito visoke  koncentracije nalaze se u feminizaciji , u ginekomastiji i nekim tumorima koji proizvode estrogene, a ponekad se može naći i u cirozi jetre.

U djece mlađe od 12 godina povišene vrijednosti upućuju na prerani pubertet.

Snižene vrijednosti

Snižena koncentracija estradiola nalazi se u primarnom i sekundarnom hipogonadizmu i Turner-ovom sindromu, kod  poremećaju menstruacijskog ciklusa u žena, a pacijentice  sa abnormalnostima hipotalamusa ili hipofize imaju također  nisku razinu estradiola. Niska razina estradiola ispod 55 pmol/L obično upućuje na insuficijenciju jajnika.