Mi mislimo na vaše zdravlje
Pošaljite nam email

Najnovije Vijesti

Eozinofili

ALERGIJE

EOZINOFILI

Eozinofili – alergije/astma/upalna stanja/analize/testiranje iz krvi

Eozinofili su vrsta bijelih krvnih stanica, odnosno leukocita, koje se nalaze u krvi i tkivima. Njihova glavna uloga uključena je u odgovor imunološkog sustava na alergijske reakcije, infekcije parazitima i upalne procese.

Uloga
Eozinofili igraju ulogu u regulaciji upalnih procesa. Oni se aktiviraju tijekom alergijskih reakcija i pomažu u borbi protiv parazita. Eozinofili luče različite tvari koje sudjeluju u upalnim procesima, uključujući histamin, enzime poput eozinofilnog kationskog proteina (ECP) i ostale citotoksične tvari.

U krvi zdrave osobe, eozinofili čine samo mali postotak ukupnih bijelih krvnih stanica, obično manje od 5%. Normalni raspon eozinofila u krvi obično je između 50 i 500 eozinofila po mikrolitru krvi.

Povećane razine

Povišene razine eozinofila, poznate kao eozinofilija, mogu se pojaviti u različitim stanjima. Primjerice, alergijske reakcije, poput astme, atopijskog dermatitisa ili alergijskog rinitisa, mogu dovesti do povećanog broja eozinofila. Također, parazitske infekcije, poput giardijaze ili infekcije crijevnim crvima, mogu uzrokovati eozinofiliju. Neke upalne bolesti, poput eozinofilnog ezofagitisa, eozinofilnog gastroenteritisa ili eozinofilne pneumonije, također su povezane s povećanim brojem eozinofila.

Dijagnoza povećanih razina eozinofila temelji se na analizi krvnog uzorka ili pregledom obojenog preparata iz brisa nosa. Liječnik će procijeniti simptome, povijest bolesti i  laboratorijske rezultate  kako bi utvrdio uzrok povećanih eozinofila i postavio točnu dijagnozu.

Liječenje

Liječenje povećanih razina eozinofila ovisi o temeljnom uzroku. U slučaju alergijskih reakcija, mogu se propisati antihistaminici, kortikosteroidi ili drugi lijekovi koji kontroliraju upalne procese. Za parazitske infekcije primjenjuje se specifična antiparazitska terapija.

Priprema pacijenata

U laboratorij je važno doci u jutarnjem terminu, kod uzimanja brisa ne ispuhivati nos prije dolaska na uzorkovanje, kako bi se preparat za mikroskopski pregled što bolje mogao pripremiti i dati točnu i jasnu sliku.

Nalaz se izdaje isti dan i rezultat se izdaje kao pozitivan ili negativan.