Mi mislimo na vaše zdravlje
Pošaljite nam email

Najnovije Vijesti

ECP

ALERGIJE

ECP

ECP-alergije/astma/upalna stanja/analize/testiranje iz krvi

Eozinofilni katjonski protein (ECP) je enzim koji proizvodi eozinofilne stanice, vrsta bijelih krvnih stanica. ECP se koristi kao marker aktivacije eozinofila i može biti koristan u dijagnostici i praćenju upalnih stanja, posebno onih povezanih s eozinofilnom infiltracijom.

Zbog čega mjerimo ECP u krvi?

Postoji nekoliko stanja u kojima nam mjerenje ECP-a može biti od koristi, te se u tom smislu najčešće radi u stanjima koja se vežu za astmu, upalnu bolest jednjaka, alergijske reakcije i slično.

Eozinofili su prisutni u upalnim procesima povezanim s astmom. Povišene razine ECP-a mogu ukazivati ​​na prisutnost aktivne astme ili pogoršanje bolesti. Praćenje razine ECP-a tijekom vremena može pomoći u procjeni odgovora na terapiju i praćenju upalnog stanja u dišnom sustavu.

Eozinofilni ezofagitis je upalna bolest jednjaka koja karakterizira povećanu prisutnost eozinofila u sluznici jednjaka. Povišene razine ECP-a mogu se koristiti kao marker aktivnosti bolesti i za praćenje terapeutskog odgovora.

Eozinofili su uključeni u alergijske reakcije. Povišene razine ECP-a mogu izazvati alergijsku reakciju i mogu se koristiti za procjenu težine i praćenje terapije alergijskih bolesti,a pored toga  eozinofili igraju ulogu i u odgovoru na parazitske infekcije pa povišene razine ECP-a mogu ukazivati ​​na prisutnost aktivne infekcije i upalni odgovor na parazite.

Važno je napomenuti da se ECP koristi kao dodatni marker i da se interpretacija rezultata obavlja u kontekstu kliničke slike i drugih dijagnostičkih informacija. Samo kvalificirani zdravstveni stručnjak, obično liječnik, može protumačiti rezultate i donijeti dijagnozu na temelju svih dostupnih podataka.