Mi mislimo na vaše zdravlje
Pošaljite nam email

Najnovije Vijesti

CRP

BIOKEMIJSKE ANALIZE

CRP

CRP – što nam govore povišene vrijednosti? Biokemija/analize/pretrage krvi

C-reaktivni protein (CRP) jedan je od najosjetljivijih reaktanata akutne faze. Određivanje je pogodno za praćenje upalnog procesa. Služi i kao potvrda postojanja akutne organske bolesti, kao što su akutni infarkt miokarda, tromboza dubokih vena te infekcije, ili kronična stanja, kao što su maligni tumor, reumatske bolesti te upala. Ispitivanje  razina CRP-a ima važnost i u dijagnostici kardiovaskularnih bolesti.

Od ranije je poznato da broj leukocita u krvi i brzina sedimentacije (nespecifični pokazatelj upale) rastu tijekom infarkta miokarda.

Najnovija istraživanja pokazuju da je mjerenje koncentracije CRPa visoko osjetljivom metodom korisno u prepoznavanju rizika od razvoja kardiovaskularne bolesti , odnosno akutnog infarkta miiokarda ili moždanog udara.

Dramatično povećanje koncentracije CRP javlja se kod akutnih i kroničnih bakterijskih infekcija, kod autoimunih bolesti i bolesti imuno-kompleksa, nekroze tkiva i malignih oboljenja, infarkta miokarda i traume. Povišenje se javlja unutar 24-48 sati a razina može narasti i na 2000 puta preko normalne. Budući da je porast CRP nespecifičan, nalaz se ne može protumačiti bez potpune povijesti bolesti, a i tada samo u usporedbi s prethodnim vrijednostima. Stalno povišena razina CRP ukazuje na neučinkovitost terapije. Normalne razine CRP ne isključuju prisutnost lokalizirane upale blažeg stupnja ili neke kronične bolesti poput SLE ili ulceroznog kolitisa.

Ovaj parametar, mjeren uz sedimentaciju i broj leukocita,  koristan je za razlikovanje virusnih od bakterijskih upala.

Normalnim vrijednostim CRPa smatra se raspon od 5 do 10 mg/L.

CRP brzo opada pod utjecajem adekvatne terapije, pa je u tom smislu značajan parametar za procjenu učinka terapije.

Za mjerenje ovog parametra može se koristiti uzorak venske ili kapilarne krvi, što je pogodno za malu djecu.

Nalaz se izdaje u istom danu kada je i uzet uzorak i za ovu pretragu nije potrebno zakazivati termin za dolazak u laboratorij.