Mi mislimo na vaše zdravlje
Pošaljite nam email

Najnovije Vijesti

CK

BIOKEMIJSKE ANALIZE

CK

CK– enzim skeletnih mišića i srca  biokemija/pretrage krvi/enzimi/analize/sve analize

Srčani mišić sadržava mnogo enzima koji sudjeluju u energijskom metabolizmu srca, a među najznačajnijim su kreatin-kinaza (CK), laktat-dehidogenaza (LD), aspartat-aminotransferaza (AST), alanin-aminotrasferaza (ALT) i glutamat-dehidogenaza (GLD).

Tijekom nekroze stanica ti se enzimi oslobađaju u cirkulaciju, no, njihova je osjetljivost relativno niska za niz srčanih bolesti.

Ukupna aktivnost CK u serumu jedan je od najstarijih dijagnostičkih specifičnijih pokazatelja AIM, posebice ako se prate dinamičke promjene njezine aktivnosti u serumu. Smatra se da je CK-MM mišićni, CK-BB moždani, CK-MB srčani izoenzim. Ukupna aktivnost CK u serumu smjesa je aktivnosti citoplazmatskih dimeričnih izoenzima CK-MM, CK-MB i CK-BB, njihovih posttranslacijski modificiranih oblika, te aktivnosti makro-CK.

U serumu zdravih osoba ukupna se aktivnost većinom odnosi na CK-MM. Povećana aktivnost ukupne CK u serumu može se naći u osoba sa zloćudnim tumorom, mikrocelularnim karcinomom pluća, cirozom jetre i u osoba u šoku.
Povišena aktivnost ukupne vrijednosti CK može se naći i kod oštećenja mozga, sarkoma i nekih karcinoma.
Određivanjem koncentracije CK-MB kao srčanog proteina umjesto njegove aktivnosti kao enzima povećava se njegova dijagnostička osjetljivost i tijekom rane faze AIM i u slučajevima manjih infarkta.

Referentni interval
Djeca:od 24 do 229 U/L
Žene: od 24 do 145 U/L
Muškarci: 45 do 171 U/L