Mi mislimo na vaše zdravlje
Pošaljite nam email

Najnovije Vijesti

Citologija urina

ANALIZE URINA

CITOLOGIJA URINA

Citologija urina-patohistološka obrada urina/pregled stanica/urin

Citologija urina je dijagnostički test koji se koristi za procjenu stanica prisutnih u uzorku urina. Ovaj test može pružiti informacije o prisutnosti abnormalnih stanica koje mogu pokazati različita patološka stanja mokraćnog sustava, uključujući infekcije, upale, tumore ili druge poremećaje.

Kao i većina drugih specifičnih laboratorijskih testova, i ovaj zahtjeva posebnu pripremu pacijenta.

Uzorak urina se prikuplja slično kao i za urinokulturu. Važno je slijediti higijenske smjernice kako bi se izbjegla kontaminacija uzorka. Prikupljeni urin se obično sprema u sterilnu posudu i dostavlja u laboratorij 1-2h nakon mokrenja.

Obrada uzorka

Uzorak urina se centrifugira kako bi se odvojile stanice od tekućine. Nakon centrifugiranja, tekući dio se uklanja, a preostale stanice se koriste za pripremu citološkog razmaza.

Stanice se razmazuju na predmetno staklo namjenjeno za mikroskopiranje,  često uz dodatak fiksatora koji pomaže u očuvanju stanica i bojanju. Razmaz se može pripremiti na više načina, uključujući metode kao što su Papanicolaou bojenje, Romanowsky bojenje ili druge specifične boje za identifikaciju određene stanice ili promjene.

Citološki razmazi se pregledavaju pod mikroskopom. Stručni laboratorijski tehničar ili patolog će proučiti stanice i identificirati različite tipove stanica, uključujući normalne stanice urinarnog trakta i eventualno prisutne abnormalne stanice. Ovim testom moguće je ustanoviti  promjene poput upale, infekcije ili prisutnosti mikroorganizama, tumora.

Izvještavanje rezultata

Laboratorij će pripremiti izvještaj o rezultatima citologije urina i dostaviti ga pacijentu kome se preporučava  konsultacija sa liječnikom kako bi se postavila pravilna dijagnoza i pristupilo liječenju.

Citologija urina može pomoći u otkrivanju različitih stanja, uključujući rak mokraćnog mjehura, rak bubrega, infekcije mokraćnog sustava ili druga stanja koja mogu utjecati na urinarni trakt. Važno je da rezultate interpretira kvalificirani zdravstveni stručnjak, obično liječnik, koji će uzeti u obzir cjelokupnu kliničku sliku .

Rezultati ovog testa čekaju se nekoliko radnih dana.