Mi mislimo na vaše zdravlje
Pošaljite nam email

Najnovije Vijesti

CA 19-9

IMUNOKEMIJSKE ANALIZE

CA 19-9

Tumor (karcinom) debelog crijeva vrsta je tumora koja obično pogađa osobe starije životne dobi, osobe koje imaju upalnu bolest crijeva (Crohnova bolest i ulcerozni kolitis), pretile osobe obzirom da je deblljina jedan od faktora rizika jer pokreće upalne procese u organizmu koji se mogu povezati sa nastankom karcinoma.

Osobe koje imaju šećernu bolest, prehranu koja uključuje prekomjerene količine crvenog mesa, prerađenog mesa i prekomjerno konzumiranje alkohola također imaju povećan rizik od nastanka  karcinoma debelog crijeva.

Karcinom debelog crijeva obično započinje kao mala, nekancerozna (nakupina stanica koja se naziva polip. Polipi se javljaju na unutarnjoj strani debelog crijeva i s vremenom mogu pretvoriti se u karcinom.

Značaj

CA 19-9 (karbohidratni antigen) je visokomolekularni mucin bogat ugljikohidratima i sastavna je komponenta mukoznih stanica gušterače, jetre i pluća. Kliničku važnost ima najviše kod karcinoma gušterače, čija koncentracija pokazuje dobru korelaciju s veličinom tumora.

Kod gastrointestinalnog i kolorektalnog karcinoma koristi se kao sekundaran biljeg uz određivanje CEA, te se na taj način povećava dijagnostička osjetljivost. Izrazito visoke koncentracije CA 19-9 upućuju na hematogene metastaze, dok se umjereno povišene koncentracije mogu naći i kod nekih benignih oboljenja kao što su akutni hepatitis, pankreatitis, cistična fibroza.

Određivanje CA 19-9 biva povišen i u drugim bolestima kao što su tumori pluća,žućnog mjehura,obstrukcije (začepljenja) žučnih vodova, pankreatitis, cistična fibroza i bolesti jetre.

Dobroćudna stanja koja mogu uzrokovati povećanje CA 19-9 su žučni kamenci, upala gušterače, ciroza jetre i upala žučnog mjehura.

Laboratorijska dijagnostika

Mjerenje koncentracije vrši se iz uzorka krvi, kod pacijenta koji je natašte, u jutarnjem terminu.

Raspon mjerenja kreće se u intervalu : 0-37 U/mL.

Povišene vrijednosti treba tumačiti zajedno sa drugim dijagnostičkim testova, uzimanjem kompletne anamneze i liječničkim preglodom te ultrazvučnom dijagnostikom.

Za ovaj test ne treba posebna najava za dolazak u laboratorij.

Nalaz se izdaje isti dan.