Mi mislimo na vaše zdravlje
Pošaljite nam email

Najnovije Vijesti

CA 15-3

IMUNOKEMIJSKE ANALIZE

Što je zapravo CA 15-3?

/imunokemija/imunokemijske analize/tumor markeri

CA 15-3 (karcinom antigen 15-3) j koristi se kod tumora dojke.

To je visokospecifični tumorski biljeg za kliničko praćenje karcinoma dojke  što znači da se rne koristi kao primarni izbor testa za otkrivanje bolesti i postavljanje dijagnoze.

Povišene vrijednosti nalaze se kod karcinoma dojke  u 70% slučajeva), Kod primarne dijagnoze osjetljivost testa je prilično niska (20-30%).

Kao i većina tumorskih biljega nije organ specifičan, povišene koncentracije mogu se naći u oboljelih od karcinoma jajnika, pluća, prostate ali i u nekim benignim oboljenjima (upala dojke i jajnika, ciroza jetre).

Značaj određivanja

CA 15-3 je karcinom antigen koji daje uvid u stadij bolesti , uspješnost  liječenja odnosno pojavu metastaza ili recidiva kod već ustanovljene bolesti. Zbog male specifičnosti ne može se koristiti kao screening-test populacije, dakle,  ne koristi se kao test za rano otkrivanje bolesti.

Zbog sve veće učestalosti obolijevanja od ovog karcinoma i s obzorom da je jedan od vodećih uzroka smrtnosti kod žena, u svijetu se 03. listopad obilježava kao Dan borbe protiv raka dojke.

U tom smislu, važno je istaknuti značaj samopregleda i redovite kontrole.
Samopregled dojki neosporno je važan dio zdravstvenog odgoja i kulture žena , a njegova uloga u ranom otkrivanju promjena u dojkama nepobitno je velika. Bit samopregleda je u tome da se dobro zapamti struktura dojke i da se nauči točan raspored svih struktura u njima kako bi se u slučaju nastajanja novih tvorevina na vrijeme reagiralo odlaskom kod specijaliste te dodatno podvrgnulo potrebnim testovima i metodama dijagnostike.

Referente vrijednosti

Za mjerenje koncentracije ovog tumorskog biljega u krvi nije potrebna najava niti posebna priprema za dolazak u laboratorij.

Vađenje krvi obavlja se rutinskom procedurom a raspon mjernog intervala u kome se kreću normalne vrijednosti CA 15-3 kreće se do 30 U/mL.

Nalaz se izdaje kroz nekoliko radnih dana.