Mi mislimo na vaše zdravlje
Pošaljite nam email

Najnovije Vijesti

CA 125

IMUNOKEMIJSKE ANALIZE

CA 125

CA 125 (karcinom antigen 125)  glikoprotein po svojoj strukturi marker je  čiju povišenu vrijednost nalazimo u žena sa adenokarcinomom jajnika ali kod drugih malignih oboljenja kao što su oboljenja  uterusa, gušterače, jetre, dojke ili pluća.

Postoje neka benigna stanja kao što su endometrioza, ovarijalne ciste i slično, u kojima se  može naći porast koncentracije CA 125 u krvi.

Rak jajnika (karcinom ovarijuma) je maligni (zloćudni) tumor lokalizovan na tkivu jajnika. Najčešće se javlja nakon 35. godine života  a može biti uzrokovan endokrinim, genetskim ili faktorima iz spoljašnje sredine.

Napredak u ispitivanju genetskih faktora postignut je analizom mutacija na genima, i to BRCA 1 i BRCA 2 gena. Mutirani BRCA1 gen nosi 87 % rizika za obolijevanje  od raka dojke i 50 % rizika za obolijevanje od raka jajnika. Rizik od raka jajnika se povećava ukoliko su u obitelji ženski preci po majčinoj liniji imali rak dojke ili rak jajnika.

Rano otkrivanje raka jajnika (karcinoma ovarijuma) je od izuzetnog značaja jer  u tom slučaju liječenje ima bolju uspješnost, pa se stoga pacijenticama savjetuju redovne kontrole koje podrazumjevaju ginekološki pregled i laboratorijske analize: tumor markeri -Ca 125, HE4, CEA, AFP; Ca 19-9  i biopsija sa histopatološkim nalazom.

Koje vrijednosti CA 125 su indikator karcinoma?

Koncentracija CA 125 u tijelu mjeri se u jedinicama U/mL i normalnim rasponom smatraju se vrijdnosti unutar granica od 0 do 35.

Pacijentice koje imaju vrijednosti iznad 35 U/mL trebaju se javiti svome liječniku i napraviti dodatne dijagnostičke testove , jer  vrijednosti iznad 35 U/mL mogu se smatrati indikatorom karcinoma ili nekog drugog patološkog stanja.

Samo određivanje CA 125 nije dovoljno za postavljanje dijagnoze, treba naglasiti kako se ovaj tumorski antigen najviše koristi kao parametar praćenja tijeka bolesti i uspješnosti terapije.

U našem laboratoriju mjerenje koncentracije CA 125 možete napraviti svakim danom , u jutarnjem terminu iz uzorka krvi.

Nalaz se izdaje kroz 2 do 3 radna dana.