Mi mislimo na vaše zdravlje
Pošaljite nam email

Najnovije Vijesti

Bilirubin

BIOKEMIJSKE ANALIZE

BILIRUBIN

Bilirubin – kada se povećava njegova vrijednost? – biokemija/pretrage krvi/analize

Bilirubin je tetrapirolski pigment žute boje koji nastaje razradnjom hema.U zdravih osoba na dan se stvara 250-350mg bilirubina, i to oko 80% iz oštećenih eritrocita koji se razgrađuju u retikuloendotelnim stanicama jetre, slezene i koštane srži, a ostatak nastaje razgradnjom nezrelih eritrocita u koštanoj srži i proteina koj sadržavaju hem.

Neke bolesti utječu na jednu ili više faza u nastanku, lučenju, pohranjivanju, metabolizmu i izlučivanju bilirubina. Ovisno o bolesti, nekonjugirani (indirektni) ili konjugirani (direktni) bilirubin ili oba dat će glavni doprinos povećanoj koncentraciji bilirubina u krvi.

Povišene vrijednosti ukupnog bilirubina mogu se naći u virusnom hepatitisu, cirozi, infekcioznoj mononukleozi, bilijarnoj opstrukciji, hiperbilirubinemiji u novorođenčadi.

Također, povišene vrijednosti nekonjugiranog bilirubina mogu se naći i u nasljednim hiperbilirubinemijama – Crigler-Najar-ovom i Gilbert-ovom sindromu, od kojih je Gilbert-ov puno češći i blaži.

Određivanje ukupnoga, konjugiranoga i nekonjugiranoga blirubina u serumu te određivanje bilirubina i urobilinogena u mokraći omogućuje prepoznavanje uzroka žutice.

Kliničko značenje

Određivanje koncentracije bilirubina važno je za dijagnostiku jetrene funkcije, hemolitičke anemije, svih vrsta žutica i hiperbilirubinemije u novorođenčadi.

Povišene koncentracije ukupnoga bilirubina nalaze se u hepatocelularnom oštećenju, u hemolitičkim bolestima, u neonatalnoj fiziološkoj žutici.

Koncentracija bilirubina u serumu nije izrazito osjetljiv pokazatelj jetrene bolesti i prognoze bolesti, no, svakako je značajan itreba ga odrediti.

Referentne vrijednosti za ukupni bilirubin:
Bebe  do 4 mjeseca starosti: 24-205 µmol/L
Djeca do 18 godina: 5-33 µmol/L
Odrasli: 5-33 µmol/L

Napomena:
Za ovaj test nije potrebna prethodna najava, krv se vadi u jutarnjem terminu, natašte i nalaz se izdaje isti dan.