Mi mislimo na vaše zdravlje
Pošaljite nam email

Najnovije Vijesti

Beta HCG

ANTITIJELA NA ŠTITNU ŽLIJEZDU

βHCG

Ovo je test za dokazivanje trudnoće je test koji se koristi za otkrivanje prisutnosti hormona humanog horionskog gonadotropina (HCG) u urinu ili krvi. HCG se proizvodi u tijelu trudne žene nakon što oplođeno jaje se učvrsti u stijenku maternice.

Postoje testovi za trudnoću se mogu kupiti u ljekarnama Oni su relativno jednostavni za upotrebu, a većina testova za trudnoću je vrlo pouzdana. Međutim, važno je napomenuti da se neki testovi mogu dati lažno negativne rezultate ako se testiranje obavlja prerano u trudnoći ili ako se ne koristi pravilno.

Stoga je važno da se svaki test iz ljekarne potvrdi laboratorijskim testom koji se smatra visoko preciznim i pouzdanim testom.

βHCG se određuje iz krvi, i rezultat se izdaje isti dan. Kod prvog mjerenja koje je pozitivno, test se preporučuje napraviti ponovno za dva do tri dana, kako bi se pratio pravilan rast vrijednosti βHCG. Ginekolozi obično šalju svoje pacijentice u laboratorij do nekoliko puta sa ovim razmacima od dva do tri dana, te uz dobivene vrijednosti βHCG oni prate stanje ultrazvukom i u odnosu na to zaključuju kako se trudnoća razvija i kako je dalje treba pratiti.

Referentni interval : <5 mIU/mL