Mi mislimo na vaše zdravlje
Pošaljite nam email

Najnovije Vijesti

AST

BIOKEMIJSKE ANALIZE

AST

AST jetreni enzim biokemija/laboratorijske analize/jetra

AST je skraćenica od aspartat – aminotransferaza i odnosi se na enzim koji katalizira reakciju trasaminacije između L – asparaginske kiseline i 2 – oksoglutarne kiseline. Njegova najveća aktivnost prisutna je u sljedećim organima: srce, jetra, skeletni mišići i gušterača, dok se manja aktivnost nalazi u slezeni, plućima i eritrocitima.

Veliki značaj mjerenja ovog parametra nalazimo kod virusnog hepatitisa prilikom kojeg aktivnost ovoga enzima raste 50-70 puta u odnosu na gornju referentnu granicu. Veliki porast vrijednosti AST-a nalazimo i u akutnom toksičnom heptitisu, dok je kod kroničnog hepatitisa i ciroze jetre aktivnost AST-a veća za 10-20 puta.

Kliničko značenje

Izrazito povišenu aktivnost AST nalazimo kod fulminantnoga hepatitisa (osobito virusnoga hepatitisa), dok je povišenje aktivnosti umjerenije kod nekroze jetrenih stanica, kolestatičke i opstruktivne žutice, kroničnog hepatitisa, hepatotoksičnih lijekova, alkoholnog hepatitisa (u alkoholnom hepatitisu AST > ALT, a u akutnom i kroničnom virusnom hepatitisu ALT > AST); nekroze, upale ili traume srčanog ili skeletnih mišića, akutnog infarkta miokarda (AST > ALT).

Referentni interval

Djeca: 25 – 75
Odrasli 0 – 50 U/L

Mjerenje razina ovog enzima u krvi ima značaj u dijagnozi, razlikovanju i praćenju bolesti jetre i žuči, infarktu miokarda, te oštećenju skeletnih mišića.

Za ovaj test nije potrebna prethodna najava za dolazak u laboratorij. Krv se vadi standardiziranom procedurom uz uvijet da je pacijent natašte i nalaz se izdaje isti dan.