Mi mislimo na vaše zdravlje
Pošaljite nam email

Najnovije Vijesti

ASO

BIOKEMIJSKE ANALIZE

ASO

ASO – pretrage/sve pretrage

ASO – skraćenica je koja se odnosi na streptolizin O, hemolizin kojeg stvaraju streptokoki grupe A. Pomenuti streptokok  jedan je od najčešćih uzroka bakterijskih infekcija u ljudi.

On uzrokuje bolesti kao što su akutna reumatska groznica, akutni  glomerulonefritis, akutni faringitis, sinusitis, upala pluća, septični šarlah, gangrena i limfangitis.

Kada se javlja potreba za provjerom i mjerenjem ovog testa?

Kao što je već pomenuto, streptokok skupine A je bakterija koja živi na sluznici gornjih dišnih puteva ljudi, a može biti prisutna i  na koži i sluznici spolno-mokraćnog sustava.  Prenosi se č izravnim kontaktom (ljubljenje, kašljanje, kihanje, rukovanje) te neizravno preko predmeta koji su kontaminirani  izlučevinama gornjih dišnih puteva.

Kod zaraženog pojedinca streptolizin O djeluje kao proteinski antigen na koji pacijent reagira stvaranjem antitijela. Titri rastu već nakon prvog tjedna infekcije, a vrhunac dosežu nakon 3 – 6 tjedana od infekcije.
Povišene vrijednosti ukazuju na infekciju streptokokom grupe A.
Te infekcije manifestiraju se kao akutne upale, praćene bolovima, crvenilom i lokalnom upalom, pa ukoliko se dogodi takav slučaj kod pacijenta provodi se test na ASO kako bi se potvrdili prisustvo bakterijske infekcije.

Neka od najčešće uzrokovanih stanja streptokokom grupe A su : akutna reumatska groznica, akutni  glomerulonefritis, akutni faringitis, sinusitis, upala pluća, septični šarlah, gangrena i limfangitis.
Normalne vrijednosti
Normalnim vrijednostima kod oba spola smtara se titaar antitijela do 200.