Mi mislimo na vaše zdravlje
Pošaljite nam email

Najnovije Vijesti

Anti TG

ANTITIJELA NA ŠTITNU ŽLIJEZDU

Anti TG

Povišene razine anti-TG antitijela u krvi obično ukazuju na autoimunu bolest štitnjače, ali se također mogu pojaviti kod drugih stanja koja nisu povezana sa štitnjačom. Važno je napomenuti da neke osobe s povišenim razinama anti-TG antitijela nemaju nikakve simptome, dok druge mogu imati simptome slične hipotireozi (smanjena funkcija štitnjače) ili hipertireozi (povećana funkcija štitnjače), kao što su umor, promjene raspoloženja, gubitak težine ili debljanje.

Mjerni interval: odrasli < 115 IU/mL

Zaključak

Povišena razina ovih antitijela signalizira da se radi o autoimunim bolestima štitnjače, gdje se mogu razlikovati Hashimotov tireoiditis (koji uzrokuje hipotireozu) i Gravesova bolest (koja uzrokuje hipertireozu).

Ako se sumnja na probleme sa štitnjačom, liječnik će obično provesti krvni test koji će mjeriti razine antitijela na TG i TPO, kao i razine hormona štitnjače. Ovisno o rezultatima testova, liječnik može preporučiti daljnje testiranje ili terapiju za liječenje problema s štitnjačom.

Za dolazak u laboratorij nije potrebna nikakva najava termina, krv se vadi u jutanjem terminu dok je pacijent natašte, a rezultati pretraga gotovi su kroz nekoliko  radnih dana.