Mi mislimo na vaše zdravlje
Pošaljite nam email

Najnovije Vijesti

AMH

IMUNOKEMIJSKE ANALIZE

AMH

Anti- Mullerov hormon (AMH), vrsta glikoproteina, koji se nalazi I kod muškarca I kod žene, no treba istaći da ovaj hormon ima veći značaj za žene, kod kojih se izlučuje iz preantralnih I antralnih folikula jajnika poslije puberteta do kraja reproduktivnog perioda. On igra ulogu u određivanju koji će preantralni folikuli, u kojima se nalaze jajne stanice u jajniku, sazrijevati I pretvoriti se u antralni folikul.

Uloga:
AMH hormon određuje kojom će se brzinom jajna stanica razvijati. Postoji direktna veza između nivoa AMH u krvi I broja jajnih stanica u rezervi jajnika. Nivo AMH hormona se ne mijenja tokom dana niti se razlikuje od mjeseca do mjeseca. Na njega ne utiče nivo estrogena u krvi. Međutim, nivo AMH hormona se starenjem smanjuje. Niska vrijednost AMH hormona ukazuje da  bi žena uskoro mogla da uđe u period menopauze.

Povišene vrijednosti:

Vrlo visoka vrijednost AMH hormona važna je za uspostavljanje dijagnoze sindroma policističnih jajnika (PCOS). Kod sindroma policističnih jajnika, nivo AMH hormona je 2 do 3 puta veći od normalne vrijednosti. Visok nivo AMH rezultira neredovnom menstruacijom I poremećajem ovulacije a nastaje zbog velikog broja jajnih stanica povezanih sa sindromom policističnih jajnika.

Snižene vrijednosti:

Niska vrijednost AMH hormona ukazuje na to da se rezerva jajnih stanica smanjuje. To je jedan od prvih znakova da se vrijeme menopauze približava. Nije moguće povećati broj jajnih stanica lijekovima ili na bilo koji drugi način. Budući da nivo AMH također ukazuje na smanjenu plodnosti, pacijenticama se treba skrenuti pažnja za planiranje trudnoće uz moguće podvrgavanje  nekoj od metoda liječenja.

Referentne vrijednosti:

0.0 – 2.2 pmol/L niske koncentracije AMH
2.2 – 15.7 pmol/L  smanjena plodnost
15.7 – 28.6 pmol/L  zadovoljavajuća plodnost
28.6 – 48.5 pmol/L optimalna plodnost
>48.5 pmol/L povećane koncentracije AMH

Važno je rezultate laboratorijskih nalaza tumačiti u kontekstu zdravstvenog stanja žene i njene dobi, kako bi se izbjegli pogrešni zaključci. Uvijek potražite savjet liječnika pri tumačenju rezultata. Na primjer, isti rezultat nalaza AMH različito će se tumačiti za ženu od 25 godina i za ženu od 35 godina te će se na drugačiji način pristupati eventualnom liječenju, uzimajući u obzir cjelokupnu anamnezu pacijentice.