Mi mislimo na vaše zdravlje
Pošaljite nam email

Najnovije Vijesti

ALP

BIOKEMIJSKE ANALIZE

ALP

ALP – gdje je najviše zastupljena? Biokemija/analize krvi

ALP (alkalna fosfataza) enzim je prisutan u mnogim tkivima a kao specifičan izoenzim prisutan je u koštanome tkivu.

Klinički značaj ovog enzima nalazi se u uključenosti kod stvaranja koštanoga matriksa.
Ukoliko se isključi postojanje hepatobilijarnih oboljenja, povećana aktivnost povezuje se sa povećanom osteoblastičnom aktivnošću, tj. smatra se odrazom porasta aktivnosti koštanog izoenzima.
Najveći porast aktivnosti zapažen je kod Pagetove bolesti.

Pagetova bolest odnosi se na bolest u kojoj je poremećen normalan sustav održavanja zdravlja i jačine kostiju. Problem je u tome što se nova kost stvara brže nego što se stara razgrađuje. Bolest se javlja u dva stadija, prvi u kome se koštano tkivo razgrađuje, ali su preostali prostori ispunjavaju se krvnim žilama i vlaknastim tkivom, a ne novom, jakom kosti.

U drugom ili sklerotičnom stadiju krvlju ispunjeno vlaknasto tkivo stvrdnjava se i nalikuje na koštano tkivo, no ta je kost slabija i krhkija od zdrave kosti.Pagetova bolest može zahvatiti dio kosti ili ipak cijelu kost, a nekada i niz kostiju.
Značaj određivanja specifične koštane ALP u serumu osjetljiv je specifičan biljeg za pojačani koštani metabolizam kod žena u menopauzi i vrlo je pouzdan pokazatelj učinka kod primjene antiresorpcijske terapije.

Referentni interval
Djeca: 54-369 U/L
Žene do 60. godina starosti: 42-98 U/L
Žene preko 60 godina starosti: 53-141 U/L
Muškarci do 60 god starosti: 53-128 U/L
Muškarci preko 60 god starosti: 56-119 U/L

Snižene razine enzima ALP mogu se pronaći kod bolesnika na dijalizi te kod malnutricije.
Za provjeru vrijednosti ALP u serumu nije potrebno zakazivati termin za dolazak u laboratorij, važno je doći natašte kao što je preporuka dobre laboratorijske prakse za vađenje krvi i provjeru serumskih analiza.
Nalaz se izdaje isti dan.