Mi mislimo na vaše zdravlje
Pošaljite nam email

Najnovije Vijesti

Alergije – kako ih prepoznati?

Alergija predstavlja intenzivnu reakciju imunološkog sustava na tvar iz našeg prirodnog okruženja koju inače ne bi prepoznao kao štetnu, a tvar koja izaziva alergijsku reakciju naziva se alergenom.

Organizam može biti alergičan zapravo na bilo koju tvar s kojom je u kontaktu te gotova svaka tvar iz okoliša može biti potencijalni alergen.

Alergeni se pak mogu podijeliti u dvije velike skupine, točnije na inhalacijske alergene koji alergijsku reakciju izazivaju nakon što u organizam dospiju udisanjem, pa toj skupini pripadaju pelud raznih biljaka, grinje, prašina, epitelne stanice mačaka i pasa, te na nutritivne alergene koji alergijsku reakciju uzrokuju nakon unosa određenih namirnica u organizam. Toj skupini pripadaju namirnice poput kikirikija, jaja, morskih plodova, žitarica i ostalih namirnica.

Simptomi alergije mogu biti različiti, a variraju od čestog suzenja očiju, pojave konjunktivitisa, svrbeža i peckanja očiju, nosa i grla, pa do začepljenosti nosa, otežanog disanja, otečenosti jezika, nepca ili ždrijela, kihanja, kašljanja, kožnog osipa, svrbeža kože, povraćanja i proljeva.

Iskustva našeg osoblja s pacijentima koji su obavili alergotest su pozitivna jer im je upravo to pomoglo da riješe svoje probleme s alergijama.

Također, iskustva pacijenata koji su ranije obavili alergotest su pozitivna jer su došli do trajnog rješenja zbog otkrivanja ključnog problema, odnosno vrste alergena koji kod njih izaziva reakciju, a nakon čega su uspjeli uspostaviti odgovarajuću terapiju.

Ako primjećujete u posljednje vrijeme simptome koji su ranije opisani, vrijeme je da razmislite o alergološkom testiranju.

Za ovaj test ključna je priprema pacijenata koja podrazumijeva da noć prije vađenja krvi posljednji obrok bude u 19 sati, nakon čega se konzumira samo voda, a sljedeće jutro se dolazi u laboratorij do 7.30 sati na vađenje krvi, bez prethodnog zakazivanja termina.