Mi mislimo na vaše zdravlje
Pošaljite nam email

Najnovije Vijesti

Albumini

BIOKEMIJSKE ANALIZE

ALBUMINI

Albumini – biokemija/analize krvi

Albumin je protein na koga otpada 3% ukupnih proteina. Glavna uloga ovog proteina je održavanje koloidno-osmotičkoga tlaka u plazmi i prijenos brojnih endogenih i egzogenih tvari.

Albumin veže i otapa nepolarizirane sastojke kao što su bilirubin u plazmi i dugi lanci masnih kiselina, a veže i brojne lijekove.

Snižene vrijednosti

Koncentracija albumina u serumu smanjena je u kroničnim jetrenim bolestima,  a upućuje na smanjenu sintetičku funkciju.Alkoholizam i pothranjenost također smanjuju sintezu albumina.Oni su sniženi i kod nefrotičkog sindroma, gastrenteropatije sa gubitkom proteina i kod teških opeklina kada se gube putem kože. Teška hipoalbuminemija dovodi do ozbiljne neravnoteže intravaskularnog osmotskog tlaka što izaziva razvoj edema.

Povišene vrijednosti

Hiperalbuminemija (povećana koncentracija albumina) nije česta, a izazivaju je teška dehidracija i proširen venski zastoj.

Klinički značaj

Određivanje koncentracije albumina važno je za praćenje bolesmika sa akutnim bolestima jetre, kod sumnje na cirozu jetre i kod praćenja takvih bolesnika, kod pacijenata sa prisutnim edemima, te kod pacijenata sa kroničnom malnutricijom.

Albumin je prognostički čimbenik u starijih ležećih pacijenata.

Vrijednosti albumina, ALP i aminotransferaza pridonose razlikovanju hepatocelularne od kolestatičke jetrene bolesti te razlikovanje akutne od kronične bolesti jetre.

Referentne vrijednost:
Djeca: 30-45 g/L
Odrasli: 35-52 g/L