Mi mislimo na vaše zdravlje
Pošaljite nam email

Najnovije Vijesti

AFP – alfa-fetoprotein

IMUNOKEMIJSKE ANALIZE

AFP – α-fetoprotein

α-fetoprotein je glikoprotein koji se normalno stvara u fetalnoj jetri, a nakon rođenja koncentracija u krvi mu se smanjuje, te se oko prve godine dosižu vrijednosti odrasle osobe čija koncentracija je gotovo nemjerljiva.

Normalan je sastojak u krvi trudnica jer prolazi placentu. Pripada grupi onkofetalnih proteina.

Kada i zašto koristimo AFP tumor test?

Ovaj tumor test koristimo za vrijeme dijagnoze i liječenja tumora jetre, jajnika ili testisa.

Dobivena vrijednost AFP testa kod  pacijenta ima značaj jer:

Pomaže da se potvrdi ili isključi tumor u kombinaciji sa drugim dijagnostičkim ispitivanjima i laboratorijskim testovima

Predviđa kako bi se karcinom mogao „ponašati“ u budućnosti, tj. predviđa tijek bolesti

Daje uvid u uspješnost terapije i liječenja

Nakon uspješne terapije vrijednosti AFP padaju i niske vrijednosti idu u prilog izliječenju, međutim, ukoliko se dogodi da se nakon nekog vremena opet povećava razina AFP u krvi pacijenta, to može da upućuje na ponovno vraćanje bolesti.

AFP tumor test značajan je i kada se prati zdravlje  osoba koje imaju kronična oboljenja jetre koja povećavaju rizik od razvoja karcinoma jetre pa u takvim slučajevima također pratimo razine AFP. U ovim stanjima jako visoke razine AFP ili nagli porasat razine AFP mogu biti razni znak  karcinoma jetre.

Povećana koncentracija upućuje na postojanje primarnog karcinoma jetre ( >90% slučajeva), pa može poslužiti kao screening biljeg kod rizičnih skupina. U bolesnika sa tumorom jajnika, zametnih stanica i sa primarnim karcinomom testisa nalazimo njegove povećane koncentracije. Važan je uz HCG tijekom 16-18 tjedna trudnoće u testu probira Down-ovog sindroma.

Blagi porast koncentracije α-fetoproteina može se naći i kod nemalignih oboljenja kao što su neonatalni i virusni hepatitis, bilijarna atrezija te kongenitalna tirozinoza.

Referentni interval:
Muškarci i žene: < 5,8 kIU/L

Za ovaj test nije potrebna posebna priprema niti najava za dolazak u laboratorij.

Test se izvodi standardnom procedurom vađenja krvi u jutarnjem terminu.