Mi mislimo na vaše zdravlje
Pošaljite nam email

Najnovije Vijesti

6 jasnih znakova da ne jedete dovoljno vlakana

Pročitajte 6 jasnih znakova da ne jedete dovoljno vlakana

Vlakna su esencijalni nutrijent za naše tijelo, a njihov nedostatak u prehrani može dovesti do brojnih zdravstvenih problema. Ako ih ne unosite dovoljno u Vaš organizam, Vaše tijelo će vam to vrlo jasno dati do znanja

Probavni problemi – nedostatak vlakana može uzrokovati zatvor, nadutost, nadimanje i druge probavne probleme.

Niski osjećaj sitosti – vlakna pomažu u regulaciji apetita i osjećaju sitosti. Ako ne jedete dovoljno vlakana, možda ćete se češće osjećati gladni i nezadovoljni nakon obroka.

Povećan rizik od srčanih bolesti -nedovoljan unos vlakana povećava kolesterol i krvni tlak.

Nezdrava težina – vlakna pomažu u regulaciji tjelesne težine i metabolizmu. Nedostatak vlakana može dovesti do nezdrave težine i pretilosti.

Poremećaji raspoloženja – vlakna pomažu u regulaciji razine šećera u krvi, što može utjecati na raspoloženje. Nedostatak vlakana može dovesti do promjena raspoloženja i depresije.

Slab imunološki sustav – vlakna pomažu u održavanju zdravog imunološkog sustava. Nedostatak vlakana može smanjiti sposobnost vašeg tijela da se bori protiv infekcija i bolesti.

Ako primijetite ove znakove, razmislite o tome kako biste mogli povećati unos vlakana putem hrane. Neka od namirnica bogatih vlaknima su cjelovite žitarice, voće i povrće, orašasti plodovi i sjemenke.